Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запечатват секциите в Истанбул преди утрешния вот

Генерално консулство Истанбул
Снимка: mfa.bg

Започна процедурата по запечатването на изборните секции в Истанбул преди утрешния парламентарен вот в България. Общо 96 са секциите, за които отговарят Генералното ни консулство в Истанбул и дипломатите ни в Бурса. И на тези избори в южната ни съседка бяха разкрити най-много секции – 162

Машините и изборните книжа, които преди няколко дни бяха транспортирани от България до дипломатическата ни мисия, днес ще бъдат превозени от генералното ни консулство и разпределени по секции. 

След това помещенията ще бъдат запечатани и охранявани от полицията. Генералният ни консул в Истанбул Васил Вълчев не очаква организационни проблеми в изборния ден, но допусна, че са възможни затруднения при преброяването на резултатите след вота. 

"По-скоро очакваме при преброяването на гласовете и най-вече след това - при попълване на протокола за гласуване, защото той все пак е нов, усложнен в сравнение с предишните избори. Затова очакваме забавяне. Надявам се да не се получат и голям обем от грешки, защото това ще затрудни изпращането на документите и евентуално връщане от Централната избирателна комисия. 

Хюлия Алтън от Сдружението на балканските турци в квартал "Авджълар" в Истанбул, където живеят 10 хиляди българи, участва  в организацията на всички парламентарни избори през последните две години. Активно се включва и този път: 

“Няма никакъв проблем с организацията, всичко е наред. Не очаквам някакъв проблем да излезе. 

Казва, че парламентарните избори утре са важни за турците с български паспорти, които искат икономическа стабилност, а партиите в България - да съставят редовно правителство. 

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна