Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какво мислят световните ни музиканти за изборите у нас?

Диригентът маестро Емил Табаков
Снимка: Росен Донев

С това произведение преди години по традиция завършваше фестивала "Мартенски музикални дни" в Русе - с Деветата симфония на Бетовен. Тъй като в последните 18 дни Русе бе музика и на фестивалната сцена имахме удоволствието да видим световни звезди, ще говорим с музикантите за... неизбежното - политиката.

Ще чуете как блестящи инструменталисти и диригенти се отнасят към изборите, какво е важно за тях и тъй като авторитетът им е достатъчно сериозен, да ги послушаме - какво имат да ни кажат извън нотните партитури.

Първи в този разговор имат думата доайените, майсторите, професори. И един министър. С него започваме, русенецът маестро Емил Табаков.

"Аз съм бил в политиката, бил съм и министър, обаче нещата се развиват по такъв начин, че че аз нямам никаква надежда. Нямам надежда, че може нищо да стане с нашите политици. Разбира се, че ме интересува какво става и как, но не става така, както трябва, и да е трайно, така че не става каквото трябва да стане".

Маестро Пламен Джуров

Професор Пламен Джуров, чието име в продължение на 36 години се свързваше със състава "Софийски солисти" направо постави диагноза на обществото ни, а политическата ситуация илюстрира музикално с "Оцелелият от Варшава на Шоьнберг".

"Има няколко типа недостатъчност е в нашата страна, това ме дразни. Единият е сърдечна недостатъчност. Не изглеждаме по най-добрия начин като общество, особено ако следите социалните мрежи - лоши реакции, припряни, повърхностни. Другото е умствена недостатъчност! Празни клишета, повтарят все едно и също. Няма защо да слушаш! Или решете конкретно нещата или направете един план, който да ни обедини. Обществото е толкова разнебитено, че хората се съмняват, че вече сме нация"...

Джуров е категоричен, че трябва да оправим първо поведението си и средата около нас, започвайки от просташкото поведение, боклуците и драсканиците.

"Светът е малко по-различен от това, което се вижда при нас. Тук се гласува главно за партии. Аз лично гледам от всички партии, защото имам познати приятели във всички партии, и търся човека, който знам, че ако се захване с работа, ще има резултат. Това ще бъде моят ход".

проф.Минчо Минчев

Третият от големите е професор Минчо Минчев, брилянтен цигулар с успешна кариера както като инструменталист, така и като преподавател.

"Ще гласувам, защото съм гласувал винаги и ще съм радостен моят глас да се прибави към тази политическа сила, която ще доведе нещата към просперитет и бъдеще, в което да "да не кретаме". 

"Ако се краде по-малко, тази държава България ще бъде на друго ниво. Това е моето убеждение", коментира проф. Минчев.

Мартин Цонев

Поколението български звезди на класическата музика, което е в средата на творческия си път, на фестивал бе представено от баса Мартин Цонев и цигуларите Николай Минчев и Светлин Русев. 

Цонев сподели: "Гласувам, където е възможно, както е възможно. Важно е! България мисля, че има нужда от завръщане на етиката. Това ще реши много въпроси. Не сме сърцето на Европа. Разбира се, изборът винаги трябва да е Европейския съюз, трябва да уравновеси тази везна на политически радикалисти".

Проф. Минчо Минчев (вляво) и Николай Минчев

Професор Минчо Минчев е категоричен: "Когато хората се обединят и отидат с много висок процент от населението да гласуват, тогава има някаква реална възможност нещо да се промени. Има какво да се желае и много се надявам скоро да тръгнем към по-светло бъдеще".

Светлин Русев допълни, че е "абсолютно задължително" всички да гласуват: "Искам България да е честна, искрена и с щастливи хора".

Светлин Русев

За финала, като тортата в края на менюто, ще чуете две превъзходни инструменталистки - цигуларката Лия Петрова и перкусионистката Виви Василева, те са бъдещето. И каква изненада! Интересуват се от политика, макар че Лия живее в Париж, а Виви дори е родена в Германия. Българската им емоционалност обаче личи.
Виви Василева, младо момиче само на 28 години, каза за минута това, което политиците трудно формулират с години.
Според нея демокрацията навсякъде е много лабилна и "затова всеки от нас е отговорен да се интересува от политика". Според нея европейците "сме много по-еднакви, отколкото си мислим".
"Изключително важно е да заемем позиция за собствения си живот", призова Петрова, на която и се иска: "България да е страна, която не се свързва по никакъв начин с корупцията".
Лия Петрова

Виви Василева

Иначе тази вечер фестивалът "Мартенски музикални дни" ще приключи. Надеждата на всички е и политическите сцени да приключат. Достойно, както трябва. С мисъл за бъдещето на България.


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.