Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна представи план за действие след връщането на Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна разполага с план, съдържащ серия от стъпки, които да предприеме, след като страната си върне анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим. Той включва демонтирането на 19-километровия стратегическия мост, свързващ територията на Крим с Русия, както и експулсиране на руски граждани.

Планът е публикуван от секретарят на Националния съвет по сигурност и отбрана Олексий Данилов, докато украинската армия се подготвя за пролетна контраофанзива с надеждата да постигне нови, решителни победи след повече от 13 месеца война, за да сложи край на пълномащабната инвазия на Русия.

Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г., но по-голямата част от света не го признава за руска територия.

Бъдещият статут на полуострова ще бъде ключова характеристика във всички преговори за прекратяване военните действия, отбелязва "Гардиън".

Кремъл поиска Украйна да признае суверенитета на Русия над Крим и да признае други завзети територии, като условие за мир. Киев изключи всякакви мирни преговори с Москва, докато руските войски не напуснат всички окупирани територии, включително Крим.

Сред предложенията на Данилов в плана са съдебно преследване на украинци, работили за назначената от Москва администрация в Крим. На някои от тях ще бъдат повдигнати наказателни обвинения, други ще загубят пенсиите си и ще им бъде забранено да работят в обществената сфера.

Също така планът включва и експулсиране на всички руски граждани, които са се преместили в Крим след 2014 г. и анулиране на всички сделки с имоти, направени по време на руското управление.

Междувременно продължават ожесточените боеве в източната част на Украйна.

Трима души са загинали при руски обстрел тази сутрин в град Константиновка, Донецка област, предаде агенция УНИАН.

От руското министерство на отбраната съобщават, че силите на Москва са унищожили командния пункт и комуникационния център на украинската 58-ма мотопехотна бригада в района на Красни Лиман в Донецка област. Съобщава се и за унищожен склад с артилерийски боеприпаси на Въоръжените сили на Украйна в Луганска област.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна