Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавеното отчитане на протоколите беше ясно след промените в Изборния кодекс, подчерта тя

Цветелина Пенева: Снощи в 23 РИК почти по всеки протокол се задраскваше и коригираше

Снимка: БТА

Фирмата, която оперира с машините от техническа гледна точка, трябва да отговори - защо се случи така, че тази хартия не сработи на места. Това заяви пред БНР Цветелина Пенева - председател на Обществения съвет на ЦИК и член на Сдружение от независими наблюдатели.
 
Тя не смята, че е имало нежелание да се пусне машината

"Явно се е появил технически проблем. Нежеланието означава 1-2-5 секции. Ние наблюдавахме този проблем масово и това е индикация, че някъде някой не си е свършил работата".

Относно видеонаблюдението и това, че на някои места камерите не са давали качествен сигнал, Пенева коментира:

"Това не трябва да притеснява избирателите. Всичко, което се случи пред камерите, е записано на тяхната памет. След няколко дни всички тези записи ще бъдат достъпни на същия сайт, на който снощи се гледаше онлай стрийминга. Имаше предупреждения, че не навсякъде ще има добър стрийм поради технически проблеми. Записите ще стоят на сайта 1 година. Снощи присъствах на броенето в една секция в кв. "Христо Ботев" в София - нямаше никакви проблеми с видеонаблюдението там". 

По-дългото отчитане на протоколите беше ясно за всеки, който види промените в Изборния кодекс, подчерта Пенева в интервю за предаването "Преди всички". 

"Накарахме хората да броят бюлетини от машинно гласуване. Това са 2 вида различни бюлетини. Накарахме ги да събират, да вписват преференции. Даже при тази ниска избирателна активност, виждате какви затруднения изпитаха членовете на СИК с този протокол. Данните от протокола са изискуеми от Изборния кодекс. На миналите 3 избора, когато се гласуваше с машинно преброяване на резултатите - по това време вече почти нямаше необработени секции. А сега тепърва ще обработват, особено в големите РИК-ове". 

Снощи в 23 РИК почти по всеки протокол се задраскваше и коригираше, отбеляза тя. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени