Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИРПС за избори 2023: Машината победи хартията с 59%

Диана Ефтимова
Снимка: Сайт на ИРПС

"Малко над 59% от избирателите са гласували с машина. Това са около 1,477 млн. души, а малко над 1,021 млн. са гласували с хартиени бюлетини". Това заяви пред БНР Диана Ефтимова - председател на УС на Института за развитие на публичната среда, който направи анализ на резултатите, публикувани в протоколите на РИК-овете. 

"Най-голям дял от избирателите са дали вота си с машина в 3 района в София - 23 РИК - малко над 78%, 24 РИК - 74,8%, в 25 РИК - 72,3%. В Пловдив-град също е другият район в страната, в който повече от 70% от избирателите са използвали машинни устройства за сметка на хартиената бюлетина", посочи данните Ефтимова в предаването "Преди всички".

В районите Видин, Разград и Търговище най-малко хора са гласували с машина - между 40 и 44%, добави тя. Там хартията печели с между 55 и 60%.


"Тези партии, които в най-голяма степен настояваха за връщането на хартиената бюлетина и въвеждането на смесено гласуване, техните избиратели са се възползвали в най-голяма степен", коментира Диана Ефтимова.

При ДПС около 40% от избирателите са гласували с машина, останалите с хартия. При ГЕРБ-СДС съотношението е 44 - 56%. При БСП гласовете са разпределени поравно - 49,5 на 50,5%. 

Институтът за развитие на публичната среда е публикувал в интернет интерактивна карта с данните от анализа.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна