Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефка Попова: На ден повече от 600 души имат нужда от кръв, недостиг има ежедневно

Снимка: БГНЕС

На ден повече от 600 души имат нужда от кръв в България, недостиг има ежедневно. Това заяви пред БНР Стефка Попова - председател на Българската организация за доброволно кръводаряване.

"В България винаги сме имали дефицит на кръводарители. И преди пандемията, и сега може би в още по-голяма степен има недостиг на кръводарители. Хората масово отиват до кръвните центрове, единствено и само ако техен близък има нужда, или пък са част от т.нар. кръвна мафия", посочи тя в интервю за предаването "Преди всички".

По думите й целта е хората да разберат защо е важно да не насърчават търговията с кръв:

"Това е опасно. Тези хора крият противопоказанията си. Трябва да се научим, когато сме в спокойно състояние, когато не ни притискат обстоятелствата, просто да отидем до кръвния център и да спасим нечий живот".

Хората се отзовават на призивите за даряване на кръв, каза Попова, но добави:

"Лошото е, че системата, която държавата е изградила и налага, по един абсолютно нерегламентиран начин, прехвърляйки отговорността на кръводарителите и на близките на нуждаещите се, принуждава хората да седят и да чакат, един вид само ако техен близък има нужда, само тогава да отидат до кръвния център. Идеята е те да са спокойни, ако един ден техен близък има нужда, да не бъдат принуждавани да търсят кръводарители. Това е нерегламентирана практика и е нещо, което трябва да бъде изкоренено от нашата здравна система".


Тя е категорична, че държавата трябва да стимулира доброволното и сигурно кръводаряване. Според нея това може да стане с условията в кръвните центрове и с яснотата за кръводарителите.

"В момента всеки кръвен център има различни условия. Има неяснота за хората, която създава несигурност. Когато няма ясни условия и правила, тогава се създава несигурност. Това е големият проблем".

Многократно сме призовавали да не се връщат кръводарители и да не се изисква регионално кръводаряване, припомни Стефка Попова. Тя съобщи дори за случаи, в които кръвни центрове и болници изискват от близките на болните конкретна кръвна група. По думите й това е директно изпращане към тези, които търгуват с кръв.

Според нея българските кръвни центрове са на доста високо ниво от гледна точка на безопасност.

"Важното е добронамереността и безкористността на кръводарителите, за да е безопасна кръвта. В кръвния център не може да се изследва всичко. Разчита се на това хората, които даряват, да заявят своите противопоказания, ако имат такива".

От началото на годината сме се отзовали на над 100 призива за кръв, обяви Попова и посочи: "Даваме шанс на хората да не се чувстват в безизходица".

Тя подчерта обаче, че призивите за помощ все повече растат и в един момент няма да имат възможност да задоволяват тази нужда.

Стефка Попова посочи, че мъжете могат да даряват до 5 пъти годишно, а жените – 4 пъти годишно. Изискването е да има 60 дни между кръводаряванията. Този период е достатъчен кръвта да се възстанови. Необходимо е да пием достатъчно вода и да се храним пълноценно, обясни тя.

В неделя в цялата страна ще се проведе пролетна кампания за безвъзмездно и доброволно даряване на кръв.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна