Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Петрова, адвокат

Ще продължат ли злоупотребите със скъпи лекарства за онкологични заболявания?

В България продължава да важи стигмата, че ако един човек е онкоболен, той не подлежи на лечение

Мария Петрова
Снимка: Ани Петрова

С множеството жалби, депозирани в кабинета на омбудсмана, както и журналистическо разследване на Валя Ахчиева за нарушени права на пациенти с онкологични заболявания и компрометирането на тяхното лечение, омбудсманът Диана Ковачева сезира компетентните власти с искане да се назначат проверки. Всички тези данни са сведени до знанието на главния прокурор Иван Гешев, служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и вр.и.д.управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Йорданка Пенкова.

В разследването на Валя Ахчиева се твърди, че има порочна схема за скъпи лекарства за лечение на онкологични заболявания и заплащани от НЗОК, които се отчитат като отпуснати, но не достигат до онкоболните хора. Омбудсманът иска проверки заради занижения контрол и неглижирането на този и сходни проблеми от компетентните власти.

Трябва да се обърне внимание на отчета и системата за верификация на лекарствата. Работи ли тази система и защо стигнахме до този момент?

"Системата работи частично и тя е едно от потенциалните решения на този проблем. Ако това, което изнася г-жа Ахчиева като факти в публичното пространство, е вярно, ние сме изправени, пред една не просто корупционна, а една много тежка престъпна схема с човешкото здраве и живот, в която участват не само фирмите посредници, не само лечебните заведения, но вероятно участва цялата държава, която услужливо си е затворила очите."

Това казва в интервю за БНР Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Според нея фармацевтичният сектор и здравеопазването са най-регулираните сектори. Но в България тази регулация се случва до степен, че на хартия всичко е наред, а практически нищо не работи, защото няма контрол.

С фактите, които г-жа Ахчиева излага, става ясно, че е възможно един човек, на когото се полага определено лечение като количество и качество, в частност онкоболен, изобщо да не получава тази своя терапия и държавата да не разполага с механизъм за контрол.

"В България продължава да тежи тази стигма, че ако един човек е онкоболен, той не подлежи на лечение. А всичко е палиативно. Краят е предизвестен, което далеч не е така. Развитието на медицината и статистиките, които виждаме от европейските държави, сочат друго“, казва адвокатът по медицинско право.

Липсата на електронно здравеопазване, липсата на прозрачност и нуждата от двойна и понякога тройна верификация дават възможност на различни хора във веригата да злоупотребяват.

В допълнение Мария Петрова, коментира, че за да стигнем до разплитането на този случай, тук най-вероятно са замесени много по-големи финансови интереси и много важни хора, вероятно. Това разследване може би ще остане на ниво журналистическо разследване.

"Най-вероятно има длъжностни престъпления, на първо място, от лицата, които е трябвало да осъществяват контрол и не са го правили. От друга страна, съм склонна да допусна, че има недостатъци в системата. Като това, че ние въведохме верификацията, така както Европа изисква. Ние я въведохме частично и едни хора се опитват да си спестят усилия, за да може тези порочни практики да продължават“, твърди тя. 


Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна