Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят над 70 икони, фрески и плакати на иконописеца Диан Костов в катедралата Вотивкирхе във Виена

Снимка: Диан Костов

Над 70 икони, фрески и плакати на българския художник и иконописец Диан Костов ще бъдат представени в катедралата Вотивкирхе във Виена, която е втората по големина в австрийската столица. Експозицията "Кръстопът. Цената на избора" ще бъде открита на 16 май и се осъществява по покана на енорийския свещеник на Вотивкирхе - Йозеф Фаруджия.

Изложбата е разделена на три части, като включва и концептуална част, каза пред Радио София Диан Костов.

„Идеята за тази концептуална част е да пресъздаде динамиката на съвременността и духовността, която би трябвало да търсим в трудните времена, в които живеем. Хората, когато влизат в самата катедрала ще попаднат в едно кръгово кръстовище, като символ на пътищата, по които можем да поемем. Направили сме една „магистрала“, която е около 40 метра дълга, в северния кораб на храма Вотивкирхе и от двете страни ще има части от мои стенописи, икони, постери - големи около 4 м., които са свързани с изкушенията. Идеите, които сме се опитали да пресъздадем в инсталацията, са да са общочовешки“, обясни иконописецът.

В западната част или в централния кораб на храма, на специален материал ще бъде отпечатано изображението на Христос, с размери 7 на 11 метра.

Изложбата може да бъде видяна в катедралата Вотивкирхе до 29 май 2023 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени