Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Костадин Нушев: Благодарността към Бог е най-висшата духовна проява на християнската вяра

"Чрез молитвата човек запазва духовната си свобода"

Доц. Костадин Нушев
Снимка: Стопкадър, Bloomberg TV BG

"Свръхразумната истина на вярата не противоречи на разума, защото с него човек може да я осмисля. Това е дълбока тайна, която осмисляме духовно всеки път, когато участваме в празничните богослужения. Наред с историята, разпятието на Исус Христос има и свещено-историческо значение - че Синът Божи дойде заради нашето спасение, за да принесе доброволно себе си в жертва за изкуплението на човешкия род. Така историята на човечеството се среща с божествения план. А личността на Исус Христос е центърът на човешката история". 

Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев, преподавател, автор на книги и студии по християнска етика и православно богословие. 

"Духовният хоризонт на възкресението - на възстановяването на единството на душата и тялото (единство, което е загубено заради греха и появата на смъртта), е спасението, което е дал Исус Христос". 

Според него благодарността ни изпълва, когато си дадем сметка, че Исус Христос е невинен за своите страдания, а доброволно взема върху себе си греха на света

"Нашият духовен отговор на това божествено спасително дело може да бъде чрез благодарност и чрез доброволно послушание на божията воля, която се разкрива чрез любовта към Бог. Благодарността към Бога е най-висшата духовна проява на християнската вяра". 

В предаването "Хоризонт за вас" доц. Нушев допълни, че нашите страхове в съвременния технологичен век са свързани с това - дали машината може да подчини човека

"Основният въпрос е - дали изкуственият интелект ще служи като инструмент за целите на човека, или човекът ще стане средство за суперкомпютъра. Когато знаем, че човекът има разум, воля, чувства, когато се стремим човекът в своята пълнота да бъде интегрална личност, тогава можем да използваме изкуствения интелект за хуманни цели. В противен случай има риск изкуственият интелект да доведе до дехуманизиране... Ако човек загуби духовното общуване със себеподобните и започне да приписва на изкуствения интелект духовни функции, това ще доведе до ограничаване на духовната пълнота в общуването. Молитвата е средството на ума, чрез което се запазва духовната свобода на човека". 

Интервюто на Снежана Иванова с доц. Костадин Нушев в предаването ''Хоризонт за вас'' можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени