Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Времеубежище" на Георги Господинов влезе в краткия списък за наградата "Букър"

2
Георги Господинов
Снимка: БГНЕС

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов влезе в краткия списък за международната литературна награда "Букър", съобщи днес на специално онлайн събитие председателката на журито - френската писателка и журналистка от марокански произход Лейла Слимани, която е носителка на наградата "Гонкур".

Слимани нарече краткия списък, който се състои от шест книги, "много готин и много секси", отличаващ се със "забележително разнообразие".

За първи път в него попадат книги, чийто оригинал е на езици, които никога се са стигали до тази фаза - едната от тях е именно "Времеубежище" на Георги Господинов. Другата е "Боулдър" на Ева Балтазар в превод от каталунски.

Интересно е също, че в краткия списък попада 89-годишната Марис Конде от Кот д'Ивоар с книгата "Евангелието според новия завет", което бие рекорда за най-стар автор.

Достигането до краткия списък осигурява на автора и преводача сума от 5000 паунда, която трябва да си поделят. 

Победителят, който трябва да бъде обявен на 23 май в Скай Гардън в Лондон, ще получи награда от 50 000 паунда, която трябва да бъде поделена на същия принцип.


Отличията са едно от най-важните събития в литературния и издателския свят и се връчват от 1969 година. 

Журито на наградите "Букър" определя "Времеубежище" като "изобретателен роман с неочаквано нахален тон". Наградата "Букър" е едно от най-важните събития в литературния свят. Нейни носители досега са автори като Салман Рушди, Маргарет Атууд, Джулиан Барнс.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени