Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ограничава се временно достъпът на редица продукти от Украйна до територията на България

| обновено на 19.04.23 в 17:28
Явор Гечев
Снимка: БГНЕС

Днес на заседанието си Министерският съвет разгледа и взе решение на днешното си заседание, с което ограничава временно достъпа на редица продукти с произход Украйна до територията на нашата страна, съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Освен зърнени култури, през следващите два месеца България няма да допуска внос на още над 20 стоки от Украйна. Временната забрана ще бъде в сила от 24 април до края на юни. Става въпрос за пшеница, брашно, слънчоглед, слънчогледово масло, царевица, ечемик, мед, сурово и сухо мляко, яйца, месо - птиче, свинско, овче и козе и други. Това уточниха от пресцентъра на правителството. Забраната няма да важи за транзита на храни от Украйна, в случай че стоките са в специализирани транспортни средства, запечатани и пломбирани на границата, без да се допуска разтоварване в страната ни.

Целта е да се предотвратят фалити на родните земеделски производители, обясни служебният премиер Гълъб Донев. Страната ни е четвъртата след Полша, Словакия и Унгария, която налага забраната за внос на земеделска продукция от Украйна .

"България на практика последва на практика примера на три други държави с опасенията, че нашият пазар е пренаситен от култури. Имаме продукция за няколко милиарда, която считаме, че ако не вземем мерки, трудно ще реализираме и ще търпим много сериозни загуби", добави Гечев.

"Третият ни аргумент е, че така или иначе вече спретите коридори към редица други европейски държави ще бъдат пренасочени към Румъния и съответно през България и българското правителство реагира своеобразно информацията и правомощията, които има. Включително има сериозни опасения от съседни държави по отношение на фитосанитарните качества на редица от продуктите. Знаете, че някои от държавите имат унищожена продукция, има положителни тестове за неразрешени в ЕС препарати", изтъкна министърът. 

Временната забрана за внос на храни от Украйна в България ще важи от 24 април до 30 юни, обяви още Гечев. Страната ни остава солидарна с Украйна и ще осигури транзит на храните през нашата територия.

Гечев нееднократно повтори, че България очаква да се приеме работещо общоевропейско решение за "коридорите на солидарността“ и не очаква страната ни да бъде санкционирана заради решението от днес.

При бърза реакция от страна на Брюксел забраната може да бъде отменена и преди 30 юни.

Министърът на икономиката Никола Стоянов обясни, че  диалогът между засегнатите страни и ЕК е всекидневен.

По публикацията работиха: Георги Николов, Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна