Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша подновява от петък транзита на украинско зърно

Снимка: REUTERS

Украйна може да възобнови транспортирането на свое зърно през полска територия от петък след споразумение, постигнато по време на разговори във Варшава между министри от двете страни, заяви в сряда пред репортери полският министър на икономиката Валдемар Буда, съобщават Ройтерс и Блумбърг.

Наложената през изминалия уикенд пълна забрана на вноса на украинско зърно предизвика критики от страна на Европейския съюз и беше в резултат на седмици на протести от страна на полски фермери, разгневени от падащите цени на тяхната продукция.

Държавите членки на Европейския съюз - Полша, Унгария и Словакия наложиха забрана за внос, за да защитят пазарите си от притока на по-евтини доставки след руската инвазия в Украйна, а Варшава забрани и транзита на украинско зърно през Полша през уикенда.

Въпреки постиганото споразумение, Полша все още няма да позволява на Украйна да продава зърно и продукция на полския пазар, посочи още министър Буда.

Споразумението включва запечатване и наблюдение на украинските товари със зърно, движещи се през полска територия до четири пристанища на Балтийско море.

"Бяхме принудени да затворим границата, защото ЕС си затвори очите за големите количества зърно, вливащи се в Полша, но в същото време продължихме разговорите с Украйна за това как да позволим транзита, но с гаранция, че зърното няма да остане в Полша и успяхме да намерим решение", посочи на пресконференция във Варшава полският министър на земеделието Роберт Телус.

Първият вицепремиер на Украйна Юлия Свириденко каза на същата пресконференция, че е уверена, че украинските износители ще спазват условията на сделката, договорена с Полша.

Украинският министър на земеделието Микола Солски потвърди в сряда, че транзитът на украинско зърно и хранителни продукти ще бъде възобновен през Полша след споразумение, постигнато в преговорите с Варшава.

Той обаче отново изрази загриженост относно състоянието на споразумението с Москва за безопасното преминаване на кораби, превозващи зърно от украинските черноморски пристанища, като каза, че е невъзможно да се предвиди колко кораба ще пропусне Русия.

Все още не е ясно как ще реагират другите страни, които са наложили забрани за внос от Украйна, на споразумението между Киев и Варшава, като Румъния вероятно ще наложи подобна забрана.

България също обмисля забрана. Чешката република заяви, че няма да наложи забрана сама, но иска решение на ЕС, отбелязва Ройтерс.

Големи количества украинско зърно са хванати в капан в Източна и Централна Европа, тъй като ниските световни цени и търсенето означават, че зърното не може лесно да бъде продадено, напомня Ройтерс. Този внос на украинска селскостопанска продукция намали цените и навреди на продажбите на местните фермери, оказвайки политически натиск върху правителствата в региона.

Ако не се възобнови износът за източноевропейските страни или не се осигури удължаване на черноморската сделка за зърно, големи количества зърно ще бъдат хванати в капан в Украйна, което ще засегне нейния експорт и ще причини допълнителни икономически проблеми за Киев, докато се сражава с руските войски. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна