Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централата на ЮНЕСКО в Париж показва шедьоври от Рилския манастир

По повод 40-годишнината от включването на Рилския манастир в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 21 до 27 април 2023 г. в Централата на организацията в Париж ще бъде показана фотодокументалната изложба "Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител".

Манастирът, чието значение далеч надхвърля Балканите, в продължение на повече от хиляда години е културно средище и съкровищница на Православието. Изложбата е подготвена от екип на Института за балканистика с Център по тракология на Българската академия на науките и е в изпълнение на Националната научна програма "Развитие на българистиката в чужбина", финансирана от Министерството на образованието и науката. 

Изложбата се осъществява под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО с любезното съдействие на Рилския манастир, Постоянното представителство на Република България към ЮНЕСКО и Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България.

Официалното откриване ще се състои на 24 април 2023 г. (понеделник) от 12.30 ч. в Централата на ЮНЕСКО в Париж (7 place de Fontenoy, 75007 Paris), информират от Центъра по тракология.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна