Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Необявено британско военно присъствие" разгневило суданската армия и възпрепятствало евакуации

Евакуирани от Судан пристигат на летище "Станстед".Около 1400 военни са участвали в евакуацията на британски граждани, 26 април 2023 г.
Снимка: БТА

Опитите на Великобритания да евакуира персонала на британското посолство в Судан през уикенда са забавили усилията на други държави да спасят техни граждани, твърдят германски политически източници, цитирани от Би Би Си.

Германските източници твърдят, че британски войски са дебаркирали в Судан без разрешение на суданската армия, докато други европейски държави са се надявали да транспортират гражданите си на сигурни места. Германия, редом с други страни, бе планирала да използва летището северно от столицата Хартум, откъдето последваха евакуациите, но според източниците, "необявеното британско военно присъствие" толкова е разгневило суданската армия, че тя е отказала достъп до съоръженото. Един от тези източници дори е заявил, че след като са кацнали без разрешение, британците е трябвало да платят на армията, преди да напуснат.

На практика, в резултат на воденето на преговорите за използване на летището, германците са загубили половин ден в и без това краткия срок за евакуация.

Британското министерство на отбраната отрече обвиненията, че носи отговорност за забавяния. Германия приключи спасителната си операция след като транспортира по въздух повече от 700 души на сигурни места с шест полета от летището северно от Хартум, което в момента Великобритания използва за евакуирането на нейни граждани.

Би Би Си съобщи, че в Берлин сега са доволни, че операцията по спасяването на германските граждани е приключила сравнително успешно, но сред служители на отбраната и военните все още тлее недоволство към британците.

На въпрос защо Великобритания е успяла да евакуира дипломатите си от посолството в събота, а германските полети са започнали едва в неделя, министърът на отбраната Борис Писториус отговори, че британците са пренебрегнали изискванията на суданците. А министърът на външните работи Аналена Бербок, без да посочва конкретно Великобритания, порица държавите, които са изоставили гражданите си и са насочили усилията си за спасяване само на дипломатическия персонал.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени