Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли орязване на парите за изследвания и консултации?

Снимка: Pixabay

Парите, с които разполагат личните лекари, за да изпращат пациентите си на изследвания и консултации, са намалени за текущите три месеца спрямо първото тримесечие на годината. Това твърдят общопрактикуващи лекари от София и търсят обяснение от Здравната каса за орязването на тези разходи, което, по думите им, ще засегне наблюдението на хронично болните и лечението на хора с остри заболявания. 

От обществения фонд обясниха, че общите разходи за тези дейности не са намалени, няма промяна и в броя направления за изследвания и консултации, с които всяка районна здравна каса разполага като рамка, по която плаща на личните лекари и лекарите специалисти. 

На всеки три месеца личните лекари получават пари от Здравната каса, в рамките на които да назначават изследвания, консултации със специалисти и високоспециализирани дейности, например ехокардиография. От отпуснатите средства зависи колко такива дейности могат да се назначат за тези три месеца, обясни д-р Виктория Чобанова от Сдружението на общопрактикуващите лекари. По думите ѝ парите за април, май и юни са намалени. Конкретно при нея – с 35 процента по-малък е бюджетът за изследвания, с 15 процента са намалени възможностите за консултации и със 70 процента – парите за високоспециализирани дейности. 

За намаление на парите сигнализира и д-р Станислава Крайселска – според нея броят на медицинските направления за ехокардиография е орязан с над 80 процента, а проблемът е масов и не само при личните лекари в София

Това ще засегне хората с хронични заболявания, като пациентите с диабет, които имат нуждата от изследвания поне два пъти годишно, обясни д-р Чобанова. Хората с нарушения във функцията на щитовидната жлеза трябва да правят хормонални изследвания, които също не са евтини. И всичко това е разписано в наредба. 

Не става ясно откъде идва намалението на парите за изследвания и консултации. От НЗОК обясниха за "Хоризонт", че тези средства за текущите три месеца не са променени като заложен разход в сравнение с първите три месеца. Парите са в бюджетната рамка за специализирана извънболнична помощ. Здравната каса определя брой такива дейности и стойността на разходите за тях за всяка районна каса и за всяко тримесечие. В тази рамка районната каса плаща дейности по договорите с лични лекари и лекари специалисти. 

Няма намаление на броя направления за изследвания и консултации, свързани с профилактика, наблюдение или лечение на остри заболявания, няма промяна и при направленията за високоспециализирани дейности, а разходите за медико-диагностични дейности като ядрено-магнитен резонанс и тестове за Covid са същите, като за първите три месеца на годината. 

От фонда припомнят, че при изчерпване на възможностите, с които разполагат личните лекариq и при мотивирана необходимост те могат да поискат от районните каси допълнителни бройки за специализирани дейности. И че в проектобюджета за тази година, който все още не е приет, са заложени с 10 процента повече средства за специализирана извънболнична помощ. За какви дейности и в какви обеми ще се разпредели този бюджет, ще се определи в новия рамков договор между Здравната каса и Лекарския съюз. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени