Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на растежа на икономика на САЩ до 1,1% в началото на 2023 г.

Растежът на икономиката на САЩ се забави рязко през първото тримесечие на 2023 г. до 1,1% на годишна база, тъй като спадът на бизнес инвестиции компенсира частично силните потребителски разходи.

БВП на водещата световна икономика нарасна през периода януари - март с 1,1% на годишна база след по-добра експанзия с 2,6% в края на миналата година и под прогнозите са повишение с 2 на сто, показва експресната оценка на Бюрото за икономически анализи на САЩ. Това е най-слабото нарастване на американската икономика от второто тримесечие на 2022 г. насам, тъй като растящите лихви продължиха да вредят на жилищния пазар и доведоха до намаляване на запасите на предприятията.

Графика на тримесечния БВП на САЩ на годишна база


"Увеличението на реалния БВП отразява растежа на потребителските разходи, на износа, на публичните разходи на федерално, щатско и местно ниво и на нежилищните фиксирани инвестиции, което обаче беше частично компенсирано от намалението на частните инвестиции в бизнес запаси и на жилищните фиксирани инвестиции", се посочва в доклада.

Потребителските разходи се увеличиха през първото тримесечие с цели 3,7% въпреки все още високата инфлация и след нарастване с едва 1% през последните три месеца на 2022 г., докато публичните разходи се повишиха с 4,7% след растеж с 3,8% през предходното тримесечие.

Нетното външно търсене също има положителен принос за БВП, тъй като износът нарасна повече от вноса. Експортът се увеличи с 4,8% след спад с 3,7% в края на миналата година, докато вносът се увеличи с 2,9%, след като през предходното тримесечие се сви с 4,4 на сто.

Инвестициите в жилищни имоти се свиха за осми пореден период (спад с 4,2% но след рязко свиване с 25,1% през последното тримесечие на 2022 г.), а частните инвестиции в бизнес запаси отнеха 2,3 процентни пункта от БВП, след като в края на миналата година натрупаните запаси добавиха 1,47 процентни пункта към икономическия растеж.

В същото време ръстът на инвестициите в нежилищни имоти рязко се забави рязко до 0,7% от 4% тримесечие по-рано.

Инфлация все още остава висока, като основният индекс на разходите за лично потребление (основен PCE индекс), който изключва волатилните цени на енергията и храните, нарасна през първото тримесечие с 4,7% на годишна база след растеж с 4,4% в края на 2022 г. и очаквания за повишение с 4,7 на сто.

Нарастващите лихвени проценти и сътресенията в банковата система навредиха на бизнес инвестициите, докато намаляването на продажбите принуди някои компании да съкратят работници.

Много икономисти смятат, че комбинацията от повишаващи се лихви и все още висока инфлация ще потопят САЩ в рецесия по-късно тази година.

Това, което предпазва засега САЩ от рецесията, са стабилните потребителски разходи. Американците се радват на най-силния пазар на труда и най-ниското ниво на безработица от десетилетия и това им позволи да купуват достатъчно стоки и услуги, за да предотвратят произтичащата от това низходяща спирала в икономиката.

Повечето икономисти обаче не смятат, че ситуацията може да продължи, ако домакинствата станат по-предпазливи, продажбите отслабнат и предприятията съкратят повече разходи чрез намаляване на работните места.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна