Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентите Ердоган и Путин участваха в церемонията по старта на АЕЦ "Аккую" чрез видеовръзка

Турция влезе в клуба на страните, развиващи мирен атом

Ердоган: АЕЦ "Аккую" е най-голямото съвместно капиталовложение на Турция и Русия

Снимка: АЕЦ "Аккую"/БТА

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган присъства на церемонията по първото зареждане с ядрено гориво в АЕЦ "Аккую" чрез пряка видеовръзка от президентския комплекс. В изказването си той заяви: "Нашата страна се издигна в лигата на страните с ядрена енергия след 60-годишно закъснение", предават турските медии.

АЕЦ "Аккую" ще произвежда 10% от енергията на Турция и ще има 4 реактора, които ще заработят с пълния си капацитет до 2028 г., каза турският лидер.

Държавният глава на югоизточната ни съседка определи събитието като историческо. Той също така благодари на Русия и по-конкретно на президента Владимир Путин, който подкрепя проекта от самото начало. Ердоган също така обясни, че "Аккую" е най-голямата съвместна инвестиция между Турция и Русия, както и че отговорността за поддръжката, експлоатацията и извеждането от експлоатация на електроцентралите се носи от изпълнителя – "Росатом", пише "Хюриет".

Ердоган посочи, че според проекта "Аккую" ще произвежда 35 млрд. киловатчаса електроенергия и ще допринесе с 1,5 млрд. долара за намаляване на вноса на природен газ.

В рамките на проекта е предвидено и обучение в Русия на специалистите, които ще работят в електроцентралата, с цел обогатяване на кадрите в страната в областта на ядрената енергетика. Ердоган отбеляза, че повечето инженери са били обучени в Русия.

Той заяви, че при планирането на тази електроцентрала безопасността е била основен приоритет и похвали инженерите, тъй като централата не е била засегната от земетресенията на 6 февруари.

Ердоган има амбицията да изгради още две електроцентрали възможно най-скоро.

Руският президент Владимир Путин също присъства на откриването на атомната централа чрез видеовръка и похвали проекта за неговата иновативност и високо качество. Той също така похвали лидерството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган преди ключовите избори в Турция, предаде АФП.

Руският президент Владимир Путин присъства на церемонията по зареждане с ядрено гориво в турската АЕЦ Аккую, която се изгражда в град Буюкечели, чрез видеовръзка в Москва, 27 април 2023 г./ЕПА/БГНЕС

Руският президент посочи, че Русия ще продължи да осигурява на Турция енергийни ресурси, най-вече газ. Той съобщи, че доставките на руски газ в трети страни ще се извършват чрез споразумения след изграждането в Турция на газов хъб. 

Путин изтъкна, че с регистрирането на АЕЦ "Аккую" като ядрен обект Турция "влиза в клуба на развитите страни". Той каза още, че с Ердоган са се споразумели да задълбочат икономическото и търговското сътрудничество, както и сътрудничеството в сферата на селското стопанство. 

Руският държавен глава поздрави участниците в церемонията "с новия, значим етап в реализацията на един от най-големите съвместни проекти в историята на руско-турските отношения - изграждането на първата атомна електроцентрала в Турция". 

Това е водещ проект, той носи както взаимни икономически ползи, така и несъмнено допринася за укрепването на многостранното партньорство между нашите две държави, което се основава на принципите на добросъседството, взаимното уважение към интересите на другата страна и зачитането на нейните интереси, заяви Путин. 

Той отбеляза, че именно това е обсъдил с турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на "подробен телефонен разговор", приключил преди началото на церемонията.

Като признат лидер в областта на мирната ядрена енергетика "Росатом" прилага съвременни инженерни решения при изграждането на АЕЦ "Аккую", отбеляза руският президент. Същевременно изграждането на централата и подготовката ѝ за експлоатация се извършват при стриктно спазване на правилата и препоръките на МААЕ, добави той. 

И още: Руската федерация скоро ще достави голяма пратка строителни материали на Турция за възстановяване след земетресенията на 6 февруари. Руският президент отбеляза, че строителният сектор на Турция е много добре развит, "но днес ситуацията е особена". Той подчерта, че Русия искрено съчувства на Турция след преживените мащабни земетресения с многобройни жертви и разрушения. 

Путин припомни, че Русия бе една от първите, които изпратиха в Турция спасителни екипи и медицински персонал, разположи мобилна многопрофилна болница в един от най-засегнатите райони, където вече са лекувани над 13 хил. души.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна