Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ-Силистра отчита отлив от задължителните имунизации

д-р Теодора Начева
Снимка: Незабравка Кирова

Заради ковид-пандемията и събуденият у хората страх от ваксини, се наблюдава отлив от задължителните имунизации, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Силистра, по повод Европейската седмица на имунизацията, която преминава под мотото "Всяка доза има значение". 

Близо 57 000 са ваксинираните срещу Covid-19, което е твърде незадоволителен резултат, заяви д-р Теодора Начева, директор на РЗИ – Силистра. Страхът до някъде е разбираем, каза още тя, но засяга задължителните ваксинации, предвидени в имунизационния календар.

"Сега сме паднали на едно ниво - около и под 90%, да не кажа, че някъде имаме и седемдесет и няколко процента обхват. По този начин рискът от развитие на епидемии от тези заболявания или на големи епидемични взривове нараства". 

За да има ефект имунизационният обхват срещу един или друг вирус, то той трябва да е поне 93%, коментира д-р Боряна Кочева, главен инспектор в Дирекция "Надзор на заразните болести".

"Оптималната стойност е 95%, за да има този масов имунитет, който да позволи хората, които са противопоказани за имунизация, също да не се разболяват, а не само да са защитени имунизираните. Този обхват ние засега не можем да го постигнем".

Далеч от заветните стойности е броят на включените момичета в Националната програма за първична профилактика на рак на маточната шийка, съобщи още д-р Кочева. За последните три години става въпрос за намаление от 11 на 9%. Стремежът ни е да помогнем на личните лекари да повишат този имунизационен обхват предвид важността на ваксината, каза тя.

И въпреки, че промени в Наредбата за имунизации да са оптимизирали възрастовата граница на момичетата, подлежащи безплатна имунопрофилактика за рак на маточната шийка - от 9 до 14 години, интересът не е особено голям. А преди повече от 10 години, когато стартира тази програма, Силистра е била с висок процент на обхват – над 30 на сто, припомни д-р Теодора Начева.

Отново на личните лекари възлагат инспекторите от РЗИ отговорността към поставянето на ротавирусните инфекции на децата още в кърмаческа възраст. По-добре да профилактираме заболяването, отколкото да го оставим да се развие и да го лекуваме, препоръча тя.

Пада процентът в последните три години и при ваксинирането срещу морбили. А не е толкова далеч времето, когато в Силистренско имаше масирана епидемия и се наложи кампанийно, по села и училища, в полеви условия да се поставят ваксини.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени