Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Ушев отказа статуетката на Московския кинофест

Снимка: стопкадър

Режисьорът Теодор Ушев отказа да приеме специалната награда “Сребърен Свети Георги”, с която беше отличен за филма си “ф1.618” на Московския международен кинофестивал. 

Във видеообръщение той се обърна към журито на руски, английски и български език: “При всички други обстоятелства бих бил щастлив да приема тази статуетка - тя символизира победата на доброто над злото… Но днес тук, в тази страна, в прекрасната Москва, местата на доброто и злото са подменени… Не мога да приема тази награда в град, от който се издават заповеди за убийства на деца, жени и старци.” 

Теодор Ушев казва още, че в своя малък филм един малък, незначителен човек взривява могъщия пумпал на тоталитарни титани, както в любимата му приказка, където Иванушка Глупака надхитря Кошчей Безсмертний (защото тираните винаги се смятат за безсмъртни). Режисьорът изразява вярата си, че доброто ще победи злото във войната. “Всеки трябва да избере на коя страна е - на доброто или на злото, на страната на Кошчей НЕбезсмертний, или на Иванушка”, заявява той.

Видеообръщението си Теодор Ушев завършва с думите, изречени на български: “Правете филми, а не война!

По публикацията работи: Анна Фуцкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!