Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сценографът Светослав Кокалов с "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство

Фондация "Академия "Аскеер" обяви номинациите за тазгодишните награди "Аскеер", които се присъждат на най-добрите постижения в театралното изкуство за изминалия творчески сезон. Обект на разглеждане са представленията, създадени от 1 април 2022 година до 31 март тази година.

Над 130 са спектаклите, които 11-членното жури от Театър "Българска армия" е изгледало и обсъдило тази година, за да избере по трима номинирани във всяка от 11-те категории.

Ето и някои от номинираните:

За водеща женска роля си съперничат Елена Телбис, Лилия Маравиля и Светлана Янчева, а за водеща мъжка роля конкуренцията е между Бойко Кръстанов, Владимир Пенев и Йордан Ръсин.

В новата категория "Моноспектакъл", която беше учредена миналата година, наградата ще си оспорват "Виктория" на Йордан Славейков, с участието на Деница Даринова, "Неведение" на актрисата Албена Ставрева и "Старецът и морето" по Хемингуей на актьора Красимир Ранков.

В категорията режисура са номинирани Александър Морфов, Крис Шарков и Марий Росен, а техните спектакли – съответно "Антигона" в Плевенския театър "Иван Радоев”, "Частици жена" в Народния театър "Иван Вазов” и "Дишай" в Театралната работилница "Сфумато”, са конкуренти за наградата за най-добро представление.  

Ето и пълен списък с номинациите за тазгодишните награди "Аскеер"

Кой от номинираните ще получи награда, ще стане ясно на 24 май, когато по традиция се провежда церемонията в Театър "Българска армия". Отсега са известни единствено носителите на "Аскеер" в специалните категории:

Тази година с почетен "Аскеер" е удостоена актрисата Елена Райнова.

Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство се присъжда на сценографа проф. Светослав Кокалов.

Така за първи път в историята на "Аскеер"-ите сценограф ще бъде удостоен с престижното отличие.

Церемонията за връчване на 32-рите награди "Аскеер" ще премине под мотото "Денят на големите учители" и ще бъде посветена на 200-годишнината от рождението на Найден Геров – виден просветен деец и създател на българското образование по европейски модел чрез основаването на едни от първите класни училища в България.

Сценарист и режисьор на церемонията по награждаването е Борис Радев, сценограф – Нина Пашова, музиката е на Добрин Векилов - Дони.

В "Артефир" излъчихме документален запис от пресконференцията на Фондация "Академия "Аскеер” с участието на Георги Къркеланов – председател на Фондация "Академия "Аскеер”, Мирослав Пашов – директор на Театър "Българска армия", режисьора Борис Радев и проф. Светослав Кокалов, както и коментар на номинациите, който направи за "Артефир" Георги Къркеланов.

Чуйте повече от звуковите файлове.


Снимки – Фондация "Академия "Аскеер"


По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна