Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна конференция "Кипър: новият глобален технологичен и иновационен център" се проведе в Лимасол

Над 60 чуждестранни хай-тек компании с интерес да се преместят или разширят дейността си в Кипър

Президентът на Кипър Никос Христодулидис говори по време на икономическия форум в Делфи, Гърция, 28 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 60 чуждестранни високоспециализирани компании проявяват интерес в момента да се преместят или разширят дейността си в Кипър, а пребазиралите се на острова в последните години вече са стотици. Това бе съобщено на първата по рода си международна конференция "Кипър: новият глобален технологичен и иновационен център", която се проведе в крайбрежния град Лимасол.

Кипър безспорно е нововъзникващ център в рамките на ЕС за бизнес, иновации, научни  изследвания, стартиращи фирми и технологични компании. Това заявиха от Кипърската агенция за насърчаване на инвестициите (Invest Cyprus) по време на първата международна среща на върха, популяризираща островната държава като нова дестинация в тези области.

Форумът събра повече от 100 инвеститори и представители на фирми от САЩ, Швейцария, Германия, Холандия, Израел и други страни.

Сред най-силните конкурентни предимства на Кипър, с които привлича чужди компании да преместят централите или бизнеса си на острова, са предоставяните от правителството стимули за данъчното облагане, пребиваването и заетостта на служителите, подчертаха представители на държавата на конференцията.

Постигнатият в малката страна напредък в областта на цифровизацията и технологичния прогрес също се оценява високо от инвеститорите.

Кипър е на първо място в привличането на средства от ЕС за финансиране на научно-изследователска дейност, като е получил 320 млн. евро, 30% от които са насочени към малки и средни предприятия, съобщиха от Фондацията за изследвания и иновации.

Над 200 млн. евро от европейски фондове и националния бюджет е общата инвестиция за седемгодишен период в 7-те центъра за върхови постижения в страната.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна