Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният референдум в Узбекистан е легитимен

Избирател с дъщеричката си гласува на конституционния референдум, секция в Ташкент, Узбекистан, 30 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Референдумът за поправки в конституцията на Узбекистан беше обявен за валиден, след като над регистрираните избиратели са гласуваха в избирателните секции до 13:00 часа местно време. Това съобщи пред журналисти зам.-председателят на местната централна избирателна комисия Бахром Кучкаров, цитиран от БГНЕС. В съответствие със законодателството на Узбекистан референдумът се счита за валиден, ако в него участват най-малко 50% от избирателите, включени в списъците за гласуване.

"Към 13 часа гласувалите са 12 083 105, което е 62,24% от включените в списъците граждани. Това означава, че централната избирателна комикия има основание да признае референдума за валиден", каза Кучкаров на брифинг.

Той уточни, че в избирателните списъци са включени 19 414 914 граждани на страната.

Референдумът за изменение на конституцията на Узбекистан се провежда по инициатива на президента Шавкат Мирзийоев. През декември 2021 г. той предложи да се измени основният закон и да се проведе народен референдум. През май 2022 г. парламентът сформира комисия за разработване на поправки, а още през юли беше подготвен законопроект, предвиждащ около 200 промени в конституцията на Узбекистан, приета през 1992 г. По-специално се предлага да се увеличи броят на клаузите от 128 на 155, а броят на конституционните норми - от 275 на 434, като общо основният закон се предлага да бъде актуализиран с 65%.

Една от основните поправки е удължаването на президентските пълномощия от 5 на 7 години. Мандатите на настоящия държавен глава Мирзийоев ще бъдат нулирани, тоест през 2026 г. той ще може да се кандидатира за трети път. Освен това в конституцията ще бъде записано, че Узбекистан е социална държава, с разширени социални ангажименти. Новият основен закон също така ще позволи на гражданите да притежават неземеделска земя.  

Предвижда се и отмяна на смъртното наказание, както и по-голяма правна защита на лицата, задържани от полицията, както и защита срещу незаконно и безсрочно лишаване от свобода. 

Очаква се първоначалните резултати от референдума  да бъдат оповестени утре. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна