Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По-голям е шансът да се върви към сформиране на някакъв вид експертно правителство"

Боряна Димитрова: Маршрутите за достигане до правителство остават отворени, но наближават остри завои

"Разпадът на базовото ниво на обществена сплотеност започва да става опасен""

Боряна Димитрова
Снимка: БГНЕС

"Нито политическата криза може да се реши преди местните избори, нито партиите имат интерес от нов вот.  Логичният вариант е да се върви към временно правителство - експертно и с ограничен мандат" Това обясни пред БНР Боряна Димитрова, „Алфа рисърч“.

"Правителството, което би се сформирало, трябва да прескочи пропастта на местните избори. Нищо съществено няма да се промени в политическата и в електоралната ситуация, ако през юли отидем отново да гласуваме".

Коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" представи състав на проектокабинет "Денков". Той обаче няма да бъде приет от ГЕРБ-СДС, но би могло да бъде обсъден и коригиран, коментира Бойко Борисов.

"Маршрутите за достигане до правителство остават отворени. Но се стига до ситуация, в която наближават остри завои и трябва да се кара внимателно".

Трябва да си отговорим на 3 въпроса, за да видим какъв тип кабинет е възможен, обясни Боряна Димитрова. 

"Първият е дали има държавата интерес да стои в това безвремие, което става все по-опасно от икономическа гледна точка и по отношение на сигурността. Вторият е дали имат партиите интерес от нови избори и последният - дали може да се реши изобщо политическата криза преди местните избори. Отговорът и на трите е „Не“. По-голям е шансът да се върви към сформиране на някакъв вид експертно правителство"

Димитрова обясни и причините за слабото доверието между първите две коалиции.

"Те трябва да удовлетворяват претенциите и на своите твърди ядра, и на по-меките си периферии. Знаят обаче, че нямат интерес от нов вот преди местните избори и ще бъде проява на политическа незрялост да не могат да решат този ребус и да преминат през блокажа". 

Не е само клише да се говори за евроатлантическо мнозинство, обясни тя. 

"Две групи, които имат сходна ориентация, се оказват непримиримо разделени до степен, че не биха желали да имат свое правителство. В тази ситуация рискът е да продължи управлението на служебните правителства. България не може да остане в това разделение".

Боряна Димитрова коментира и опита за атентат срещу главния прокурор. 

"Какъвто и да е резултатът от разследването, няма печеливш изход за България. Възможността да бъде организирано покушение срещу главния прокурор е нещо, което изпраща България много далеч от целите, към които се стреми, като Шенген. Позитивен изход би имало, ако възможно най-бързо и убедително бъде разкрита истината. Стигаме до степени, в които разпадът на базовото ниво на обществена сплотеност започва да става опасен".

Изходът от безвремието, в което се оказахме от почти две години, се крие в зрелостта на политическите партии, убедена е Димитрова. 

"В противен случай отиваме към един режим, който не е конституционен, но се утвърждава все повече".

Цялото интервю на Людмила Железова с Боряна Димитрова може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени