Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Законът и Темида

Как можем да заведем трудово дело срещу работодател?

Снимка: Кирчо Стоичков

Как можем да заведем трудово дело срещу работодател? Каква е процедурата в съда? Колко трае едно такова дело? За спецификата на тези дела в "Законът и Темида“ коментира с адв. Захари Генов, експерт по гражданско и трудово право.

Индивидуалните трудови дела, които се водят за разлика от колективните трудови спорове са по-многобройни и те са типизирани, според начина на образуване на самото дело. Например дело за неправилно уволнение, дело за обявяване на един трудов договор за нищожен по определени показатели.

"Ако се говори за държавни такси принципното положение или генералната постановка по трудовите дела ищците – работници и служители са освободени от заплащането на държавни такси. Това заплащане е прехвърлено на работодателя, ако наистина се установи, че спорът, който е заведен от работника или служителя, е бил предизвикан от работодателя. Или работодателят е издал незаконосъобразна заповед, по която е образувано трудовото дело“, посочва адвокатът. 

Когато се налагат допълнителни експертизи по повод воденето на делата, работниците и служители се освобождават от тези такси. Но само ако искът е уважен от съда.

"Трудовите дела са бързи производства, т.е. съдът е задължен в определени срокове да постанови своето решение", пояснява адвокат Захариев.

Обикновено срокът е едномесечен, но той може да бъде удължен, ако има изменения на обстоятелствата.

Трудовите спорове, при които се прилага бързо производство, са трудовите дела, но има и случаи при нарушено владение, отнето по скрит начин. Като проверката на документацията и връчването на документите на другата страна са в по-кратки срокове. Съответно и отговорите са в определени срокове. По този начин се реализира една такава процедура с бързо производство.

Трудовите споровете, за които се прилага бързо производство, са трудовото възнаграждение, признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна. Възстановяването на работника на предишната му работа, изплащането на обезщетение за времето, през което работникът е останал без работа поради уволнението. Поправка на основанието за уволнение, което в вписано в трудовата книжка или в други документи. 

Целия разговор на Анелия Торошанова с адвокат Захари Генов можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени