Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Николина въвежда децата в българския фолклор с интерактивен спектакъл

| обновено на 09.05.23 в 11:51

Песента “Петрункa” е част от концерта “Джаз и Традиции” част 2, записан в “Beebop cafe” гр.Пловдив
Нина Николина, заедно с актьорите Георги-Маноел Димитров и Димитра Попова, участва в концерт-спектакъла „Кралю Порталю“, който ще се проведе на 1 юни в София.

Представлението е кръстено на едноименната народна игра и е интерактивно преживяване за деца над 6 години, които ще имат възможността да научат различни фолклорни митове, песни, игри, гатанки и обичаи.

Организаторите на събитието коментират, че игри като „Бели пеперуди“, „Кралю Порталю“ и много други, са останали в едно време без смарт устройства. Но красотата на народните песни, преданията и обичаите е неоспорима и привлича малки и големи по света.

В ефира на “Нашият ден“ Нина Николина споделя, че идеята за този спектакъл е нейна. Споделя още, че за нея е много важно прехвърлянето на традициите да бъде направено, за да могат децата да ги продължат. Спектакълът е интерактивен, така че малките зрители участват активно с изпълнителите на сцената.

Според нея е важно да помним традициите, за да знаем откъде тръгваме и какъв е нашият корен, за да се запазим като идентичност. 


За Нина Николина българският фолклор е уникален, като подчертава, че е важно да го запазим в оригиналната му форма и да го предадем на бъдещите поколения.

За да запазят интереса на младите хора, Нина Николина и нейната банда "Джаз и традиции" обръщат българския фолклор в модерни стилове, като го правят актуален и интересен за тях.  

Тя признава, че не е лесно да се занимаваш с некомерсиална музика, изкуство и фолклор, но смята, че нейните усилията са си стрували. Както сама заявява – “Дори да пееш за един човек си струва“.

В края на интервюто Нина Николина пожелава на слушателите на програмата да бъдат европейци, но същевременно да обичат и харесват националната си идентичност.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: БТА, facebooк/NinaNikolina
По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени