Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Ганев: Мария Габриел може да е премиер единствено с подкрепата на ДПС и БСП

Димитър Ганев
Снимка: БГНЕС

"Не мисля, че фигурата на министър-председателя играе ключова роля в подкрепата, която може да се осигури в парламента. Други са движещите сили. Не виждам коренна промяна в политическата ситуация от вчера до днес". Това заяви пред БНР политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд", след като ГЕРБ-СДС посочиха като своя номинация за премиер Мария Габриел.
Според него ако има някакъв вариант за съставяне на правителство с премиер Мария Габриел в първия мандат, то е единствено, ако тя получи подкрепата на ДПС и БСП:

"За ДПС не би било проблем да подкрепи един евентуален такъв програмен кабинет. Големият въпрос остава дали БСП ще се съгласи на такова правителство". 

В предаването "Нещо повече" Димитър Ганев посочи и друг вариант, но той е много малко вероятен - евентуално разцепление в редиците на ПП-ДБ.

По думите му ако при гласуването някой излезе от залата и гласовете минат с по-малко от 121 - това фактически е подкрепа за кабинета, който се гласува. Проблемът ще е от следващия ден, когато трябва да започне да се изпълнява законодателната програма, отбеляза той.

Според него подкрепа от страна на БСП има 2 основни проблема. БСП имат позиция и по отношение на Украйна, и по отношение на еврозоната - това правителство на каква основа ще стъпи, попита политологът.
"Това няма да е правителство, което ще срещне обществен ентусиазъм. Напротив - вероятно част от партиите ще имат щета от подобен тип сътрудничество, щета във важен момент, какъвто са местните избори, които предстоят. Тази политическа комбинация и това предизвикателство няма как да не стои в главите на лидерите в предстоящите преговори". 

По думите на Ганев ПП-ДБ са в негативен тренд. Според него при евентуални предсрочни парламентарни избори дистанцията между тях и ГЕРБ ще се увеличи. Общ кабинет между ГЕРБ, ДПС и БСП обаче ще възкреси коалицията и ще тогава тя ще бъде в по-добра форма за местните избори. 

"Тогава задачата на ГЕРБ за удържане на позициите в местната власт със сигурност става по-трудна. Имам предвид най-вече големите областни центровеСофия, Пловдив, Варна и други големи градове ще бъдат поставени под въпрос. Нямам съмнение, че ГЕРБ ще удържи не малка част от позициите си в местната власт, но каква победа би било това, ако загубиш столицата и няколко големи областни града. Не би било лесно посрещане на местните избори в една такава коалиция".  

Ако Корнелия Нинова бъде убедена в това да участва в такова правителство, някаква форма на вътрешнопартиен референдум няма да я спре, изказа мнението си Димитър Ганев. 

Той отбеляза, че такъв кабинет ще бъде квалифициран като кабинет на националното спасение или на националното съгласие

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!