Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разединени ли са политически българските изселници в Турция преди изборите в неделя?

4
Текирдаг преди изборите на 14 май.

Тази неделя в Турция предстоят президентски и парламентарни избори. Те са изключително важни за бъдещия път на развитие на страната и за сигнала, който тя ще изпрати към света.  Четирима са участниците в президентската надпревара в Турция. Това са сегашният президент Реджеп Ердоган, кандидатът на Националния алианс Кемал Кълъчдароглу, лидерът на Партията на родината Мухарем Индже и представителят на Алиансa АТА Синан Оган.

В този сблъсък на личности важна роля е отредена на българските изселници в Турция с право на глас.

Според неправителствени организации на българските изселници в Турция право на глас имат близо 400 хиляди души с двойно гражданство – българско и турско. Цифрата не изглежда внушителна на фона на 61 милиона турци с изборни права, но ще има влияние при сегашната политическа ситуация в югоизточната ни съседка.

Битката е между алианси, за които и един процент от гласовете е решаващ, казва политическият анализатор Мехмед Юмер.

"384 000 с право на глас са един потенциален контингент или електорат, който заслужава да бъде ухажван, така да се каже, защото като цяло поколението ЗЕТ ще има много решаващо значение в урните на 14 май."

Сред българските изселници в Турция няма социологически проучвания за политическите им нагласи. Липсват и проучвания за кого ще гласуват – за настоящия президент Реджеп Ердоган или за кандидата на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу.

Рафет Улутюрк, председател на една от най-влиятелните изселнически организации "Бултюрк", прогнозира, че 80 процента от изселниците ще гласуват за Ердоган.

"При нас тези, които се занимават с дружества, те са пред медиите и говорят, че Калъчдароглу го подкрепят, но при хората не е така, защото нашите хора знаят много добре какво направи Ердоган не само за Турция, но и за българските турци, които живеят в България. И затова ние много добре знаем кой ни помага, кой е с нас и кой може да ни представлява в Турция. Ще дам един пример. В Байрампаша, в Джеват паша, там имаме една махала с 2400 наши изселници и на изборите винаги "Ак парти" е на първо място. Затова да не се гледат тези, които говорят по микрофоните, но хората по места знаят кой какво е."

На противното мнение е журналистът Мюмюн Топчу от Бурса. Той също е изселник от България. Според него голяма част от сънародниците му гласуват предимно за леви партии и тази тенденция ще се запази и сега.

"Изселниците за кого ще гласуват? Тук ги наричат "гьочмени". По една  стара традиция изселниците от България предимно гласуват за левите партии и главно за Народнорепубликанската партия, оглавявана сега от Кемал Калъчдароглу. Този факт се знае от всички тук. Разбира се, изселнически гласове отиват и за останалите партии, включително и за партията на Реджеп Ердоган. По моите прогнози множеството от изселниците, тоест "гьочмените" от България, главно ще гласуват за Кемал Калъчдароглу."

Знаят ли вече българските изселници в Турция за кого ще гласуват? За част от тях този въпрос е решен. Като Екрем Мустафа, който иска след 14 май в страната да има промяна.

"Мисля, че вече нещата трябва да се променят. Затова ще избирам за промяната, за г-н Калъчдарогру мисля да гласувам. Всички политици, всяка политическа формация има неща, които е успяла, които не е успяла, но 20 години са доста дълго време за една демокрация да се управлява само от една партия и един лидер. Аз искам промяна, това мога да ви кажа."

За нас и един глас е много важен, казва Есма Мехмед. Тя разделя годината на две – зимата е в Турция, а лятото в Родопите. Категорична е, че ще гласува на 14 май. Според нея тези избори са много важни и затова масово хората ще гласуват.

"Не ме интересува кой ще управлява. Мен ме интересува хубаво да живея в тази страна, защото Турция е много богата страна. Всичко може да има, но народът иска хубаво да живее и аз съм една от този народ."

Изводът от нашата проверка на мнения потвърждава, че българските изселници в Турция са разединени в подкрепата си за кандидатите за президент на Турция. Социологическите агенции в страната предвиждат различни резултати от вота. Едните прогнозират победа за опозиционния кандидат Кемал Кълъчдароглу на балотаж, а други дават преднина на сегашния президент Реджеп Ердоган още на първи тур. Всичко ще е ясно на 15 май.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна