Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 11 май отбелязваме Деня на библиотекаря

530 000 книги са заели читателите от Столичната библиотека през миналата година

Обмислят се варианти за откриване на филиали в "Младост“ и в "Дружба“

Столична библиотека
Снимка: Ани Петрова

На 11 май отбелязваме Деня на библиотекаря. По този повод, Столичната библиотека е подготвила богата програма за своите посетители.

Известни поети и писатели ще отправят свои послания за книгите, четенето, библиотеките и библиотекарите. Вокален ансамбъл „Елици“ към НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“ ще изпълни автентични църковнославянски песнопения за читателите и посетителите на библиотеката и гостите на столицата.

Посетителите могат да разгледат и документалната изложба „Жажда за знание – поход към образование. Образът на българското училище – края на XIX – началото на XX век“, която представя старопечатни учебни издания.

В библиотеката са представени и тематични постери, посветени на празника на първоучителите – 11 май, на техните ученици и последователи.

През миналата година, Столичната библиотека е подновена с 21 000 нови заглавия, каза пред Радио София д-р Светослава Тончева – началник сектор “Обществени, естествени и точни науки“ в Столичната библиотека.

„В приоритетите за следващите две години сме си поставили амбициозни цели – инвестиране в нови технологии и услуги, но и разширяване влиянието на Столичната библиотека с откриване на нови филиали. На този етап се обмислят варианти за „Младост“ и „Дружба“, добави д-р Светослава Тончева.

По думите й, през миналата година Столичната библиотека е отчела най-високи резултати от десетилетия по отношение на регистрирани читатели и взети книги.

„Ние достигнахме 530 000 заети книги за 1 година. За първото тримесечие на тази година, ние вече сме постигнали резултатите от шестмесечието на миналата година, т.е. ние вече имаме 50 000 повече раздадени книги от миналата година за същия период“, сподели д-р Светослава Тончева.

Тя добави, че тази вечер ще бъдат връчени и награди за най-активни участници в доброволческата кампания „Библиотекар за един ден“, както и традиционните награди на Директора на Столичната библиотека „Библиотекар на годината“.

През целия ден за децата в Детския, Американския център и Тийн лабораторията ще има интересни stem игри, арт ателиета, видео прожекции, атрактивни занимания с ботове и 3D писалки.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна