Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Такъв панаир някъде виждали ли сте? Наистина съм опулен в последните дни"

Проф. Даниел Вълчев: Говорят за съдебната реформа, сякаш я познават поименно и са играли голи на плажа

Някой не си е направил много добре сметката. Президентът няма срок, в който да се произнесе за освобождаване на Гешев, поясни деканът на Юридическия факултет

Даниел Вълчев
Снимка: БГНЕС

"ВСС кадрува в цялата система, без да има никаква персонална отговорност за това. Във ВСС никой вече не помни кой е предложил, кой е гласувал, защото това е абсолютно анонимен орган. И нещата стигат дотук. В България, ако искаме да вървим напред, трябва да е ясно кой предлага – с името си, с лицето си, и кой взема решението."

Това заяви пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет, бивш вицепремиер и бивш министър на образованието и науката. Сега според него "петима анонимни предлагат, 17 анонимни приемат и всички сме щастливи".

"Във всяка област, за да има каквато и да е положителна промяна, трябва да има лидерство. Колко години вече говорим за съдебна реформа, даже някои говорят за съдебнаТА реформа, сякаш я познават поименно, сякаш са играли голи на плажа със съдебната реформа. Съдебната реформа в какво се изразява? Как един пък не стана да каже – според мен тя има 4 пункта, основни. Ние какво говорим? СъдебнаТА реформа, сякаш тя се подразбира. Нищо не се подразбира", подчерта Даниел Вълчев. 

Вълчев посочи, че същите членове на ВСС, които сега искат отстраняването на главния прокурор, са били против, когато бившият служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов внесе такова искане. По думите му хора, които "до вчера казваха "Осанна!", сега казват "Разпни го!" и ние трябва да им ръкопляскаме".

"Същите тези хора тогава казаха – ама, то, ама, това, ама онова, и нищо не се получи. Изведнъж те, стоейки на слънце, узряха, за една вечер, шестима от тях от прокурорската квота, и внесоха същото предложение. И сега нищо чудно да мине. Някой не си е направил много добре сметката, защото главният прокурор  се освобождава с указ на президента. Президентът няма срок, в който да се произнесе", коментира проф. Даниел Вълчев в предаването "Преди всички".

"Защото г-н Гешев направи заявка да свърши някаква работа, макар и в доста закъснял момент."

Иван Гешев къса листа с оставката си пред медиите, 15 май 2023 г. Снимка: БГНЕС"Персоналните промени в една система, която и да е тя, почти никога не водят до реформа. Това не е реформа. Реформа означава промяна на правилата, а това не се прави. Народното събрание вече много дълго време не върши изключително важни неща – ВСС е с отдавна изтекъл мандат, Конституционният съд отдавна работи с 10 души вместо с 12. Институционалното поведение на повечето участници в тези процеси е изключително лошо", даде своята оценка проф. Даниел Вълчев.

Той изрази мнение, че "явно някакви по-силни послания трябва да се дадат на политическата класа" от избирателите.

"Такъв панаир някъде виждали ли сте? Наистина съм опулен в последните дни." 

Центърът за правни инициативи, който от 2010 г. прави "Юридически барометър", сега има нова инициатива - "Здравен барометър". Днес тя ще бъде представена съвместно с проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести и здравен съветник на Столичната община.

Нормативната рамка на здравеопазването е една от най-неустойчивите, каза Даниел Вълчев, който е и ръководител на проекта.

Ако погледнем двете най-важни публични системи – на здравеопазването и образованието, може да се види, че делът на БВП за образование вече е 4%, а за здравеопазване – над 5%, "тоест има стремглаво нарастване на разходите за здравеопазване и човек си задава много въпроси", изтъкна той.

Според него инициативата "Здравен барометър" може да се използва като граждански инструмент за "позитивен натиск".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна