Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дните на музиката в Балабановата къща започват със звездни гости от Виена

Пролетното издание на фестивала ще продължи от 22 май до 30 юни

XIV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив. Пролетното издание тази година започва на 22 май и ще продължи до края на месец юни.

Артистичният директор Мила Павлова и нейният екип, подкрепени от Министерството на културата и Общинския институт "Старинен Пловдив", за пореден път са съставили пъстра и многообразна програма, в която ще гостуват утвърдени имена от международните сцени, но и млади таланти, за които участието в подобен реномиран форум е изключителна подкрепа в тяхното артистично развитие.

На 22 май от 18.30 ч. в Епископската базилика - една от историческите забележителности на Пловдив - откриването на Дните ще бъде поверено на солистите на Виенската филхармония Албена Данаилова (цигулка), Карл-Хайнц Шютц (флейта) и Кристоф Тракслер (пиано). Още на следващата вечер в Малката базилика публиката ще може да се потопи "В магичния свят на “Гаудеамус” с певците от Академичния камерен хор, водени от Весела Гелева и с участието на Велислава Карагенова - орган. Превръщащото се в традиция присъствие във фестивала на известния радиоводещ Светослав Николов този  път води със себе си и концерта под мотото "Любо Денев - майсторът на инвенцията" - на 24 май от 18.30 ч. в Балабановата къща. Специален гост ще бъде младата Аглея Канева - вокал.

До края на месец юни в "Дни на музиката в Балабановата къща" ще се представят още Брюкселският струнен квартет от Белгия, Ансамбъл Балканикус от САЩ, дуото Румен Цветков - виола и Людмил Ангелов - пиано, китарен квинтет "Пловдив". На 1 юни ще се състои и традиционният Голям сетски концерт на Римския стадион с участието този път на перкусионния ансамбъл "Престо" към НУМТИ “Добрин Петков”.

Специален акцент е дългоочакваният "Звезден рецитал" на 25 юни в Епископската базилика - гостуването на пловдивска сцена на мецосопрана Светлина Стоянова и пианистката Боряна Ламбрева.

Интересни детайли за пролетната програма на фестивала “Дни на музиката в Балабановата къща” 2023 артистичният директор Мила Павлова разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна