Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаменитости и фенове отдадоха почит на Тина Търнър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Целият музикален свят скърби за кралицата на рокендрола Тина Търнър, която почина вчера на 83-годишна възраст в дома си в Цюрих, Швейцария след дълго боледуване. 

Кариерата на Търнър - родена като Анна Мей Бълок на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, Тенеси, САЩ - продължи повече от половин век , през който тя получи широко признание и множество награди. 

Певицата прави първия си студиен запис през 1958 година под името “Литъл Ан”. Определяна е като най-успялата жена в рока със своите 8 награди “Грами” и продадени повече концертни билети от всеки друг солов изпълнител в историята на световната поп и рок музика. 

В интервю от 2018 година Тина Търнър споделя:

"Хората смятат, че животът ми бил труден, но аз мисля, че това беше прекрасно пътуване. Колкото по-възрастен ставаш, толкова повече осъзнаваш, че не е това, което се е случило, а как се справяш с него“. 

През последните си години Търнър беше швейцарски гражданин. 

Много световни звезди не скриха скръбта си от кончината на Търнър.

Бионсе каза, че соул звездата е "въплъщение на страст и сила", а към нея се присъединиха сър Мик Джагър и други звезди, които отбелязаха музикалното наследство на Тина Търнър. Сър Елтън Джон я нарече „тотална легенда на звукозаписа и на сцената“.

Покойната изпълнителка също така беше възхвалена от Марая Кери и Опра Уинфри за преодоляването на години на домашно насилие. Тя „изпя своята истина през радост и болка“, казаха Мишел и Барак Обама. Към тях се присъедини настоящият президент на САЩ Джо Байдън, който отбеляза, че Тина Търнър е започнала живота си като дъщеря на фермер и заяви, че талант като нейния се появява „веднъж в поколение“.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна