Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Стоянов, BIRD.bg: Има хипотеза, че смъртта на Къро е от полза на Гешев

"Очевидно е знаел нещо за него, което или го е свел до знанието на чуждите власти, или е щял да го направи"

Стопкадър /"Денят с Веселин Дремджиев"

"Този разстрел се е случил в един много ключов контекст, какъвто е посещението наскоро на българска делегация и на самия президент на България в Република Южна Африка. Не ги обвързвам двете, казвам какъв е контекстът".

Този коментар направи пред БНР Димитър Стоянов, журналист от разследващия сайт BIRD.bg, във връзка с информацията, че издирваният по искане на България от Интерпол Красимир Каменов - Къро е бил застрелян рано тази сутрин в Кейптаун, Южна Африка.

Той се позова на журналистически разследвания на негови колеги, според които след смъртта на "големите имена" във ВИС 2 легалната и нелегалната част от бизнеса на групировката са били поделени между Христофорос Аманатидис - Таки и Красимир Каменов - Къро:

"Къро отговаря за относително легалната част, а при Таки остава наркоразпространението и наркотрафика".

"Гешев подозираше, че Къро е давал показания пред американските власти и че се прави опит той (Иван Гешев - б.р.) да бъде санкциониран по "Магнитски", вероятно и не само. ... Според мен Гешев е имал яснота кой какви показания и пред кого е дал. Има хипотеза, че смъртта на Красимир Каменов - Къро го ползва, защото очевидно той (Къро) е знаел нещо за него и или е свел до знанието на чуждите власти тези данни, с които разполага, или е щял да го направи" , коментира още Стоянов.

Интервюто на Снежана Иванова с Димитър Стоянов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.    

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна