В България всяка година се произвеждат между 2 – 3,5 тона розово масло. Страната ни е сред фаворитите на световния пазар по производство на рози и продукти, заедно с Турция, а Розовата долина е адресът на най-качественото розово масло у нас.
Климатичните условия са сред най-важните фактори, които влияещи съществено върху добивите и качеството на розовото масло. Затоплянето в по-далечно бъдеще може да доведе до промени в графика на беритба и обработка на розовите цветове, да повлияе на продължителността на периода на цъфтеж. Сред лесно доловимите непреки последици за тази култура е появата на нови болести и неприятели.
Това обясни пред БНР-Радио София специалистът Надежда Шопова от „Климатека“.
От всичките до 200 вида рози само 4 се отглеждат за производство на масло, припомни Най-качественото масло се получава от роза дамасцена - казанлъшката розова и червена роза.
Чуйте разговора на Мария Бояджиева.