Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Принципно споразумение за повишаване тавана на дълга в САЩ

Кевин Маккарти на среща с Джо Байдън в Белия дом.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите  Кевин Маккарти постигнаха принципно споразумение за повишаване тавана на дълга и ограничаване на разходите.

След като от финансовото министерство напомниха отново, че правителството няма да има достатъчно средства да изплати всичките си задължения на 5 юни, притиснати от времето Байдън и Маккарти в телефонен разговор се съгласиха да бъдат направени отстъпки.

Според Маккарти има още доста работа и не всичко е окончателно, но той  държи да даде 72 часа на законодателите да се запознаят с текстовете преди Камарата да гласува пакета в сряда.

Републиканците настояваха за намаляване на дефицита с отмяна на редица програми от времето на Байдън, като данъчни кредити за зелена енергия, субсидии за студентски заеми и др., а демократите смятат, че като част от сделката трябва да бъде включено и повишаване на данъците.

Много вероятно е в Камарата на представителите при гласуването да има съпротива от страна на републиканците. Тяхната фракция на свободата  още преди  да бъде обявена сделката побърза да разкритикува, че са направени много отстъпки пред Байдън. Те посочват, че увеличението на тавана на дълга трябва да бъде ограничено до 1,5 трилиона долара, докато сделката, сключена от Маккарти с Байдън, се очаква да бъде почти три пъти по-висока.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна