Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навсякъде се знаеше, че аз съм български професор от Плевенския медицински факултет, казва световноизвестният преподавател

Проф. Константин Койчев е отличен със званието „Почетен гражданин на община Плевен“

Проф. Константин Койчев
Снимка: Латинка Светлозарова

В Деня на Плевен – 15 май, проф. Константин Койчев заслужено получи званието „Почетен гражданин на община Плевен“.

Той е сред големите имена в българската наука по света - истинско светило в областта на медицина. На 90 години проф. Костантин Койчев не се отказва от своите студенти.

Проф. Константин Койчев е световноизвестен учен в областта на анатомията, спортната медицина и физиологията.

"Преподавам вече близо 70 години и то в една специалност, която е в основите на медицината - анатомията. Без нея няма медицина.

Дойдох пред 1973 година, за да приема първия випуск на Плевенския медицински факултет. Имах възможност да чета лекции по света - бях 12 години професор във Франция, последните 20 години в Германия, но съм чел лекции в Стокхолм, Виена, в Мичиганския университет...

Но навсякъде се знаеше, че аз съм български професор от Плевенския медицински факултет. А Плевен е моят роден град", сподели за "Рано в неделя" и рубриката - "Горещи сърца" проф. Константин Койчев.

Проф. Константин Койчев (последният от ляво на дясно)

"Познавам много добре различни здравни системи като тези в Германия и Великобритания. Медицината е скъпо начинание и тези, които се осигуряват добре, получават и качествено здравеопазване.

В България обаче не всички се осигуряват. А иначе в България има едно от най-достъпните здравеопазвания. И имаме много добри лекари. Моят син е професор по хихургия на главата в Германия и може с месеци да се чака, за да се прегледате при него.

Образованието в медицината е много важно...когато аз съм станал студент през 1951 г. това беше все едно да се провреш през "иглени уши"...Но сега "бълват"все повече и повече студенти...не можем непрекъснато да приемаме студенти...

В университета в Германия приемаме 300 души, може да се приемат повече, но те ще трябва да изчакат една - две години, докато дойде техният ред.

В България имаме нужда от много сутденти, за да съществуват нашите медицински факултети, но ми се ще изискванията да бъдат достатъчно големи, за да бъде престижно, че си завършил медицински университет в България", изтъкна за БНР проф. Койчев.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна