Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на изкуствения интелект и космоцентричната етика

Снимка: Rawpixel

Всекидневно четем новини и статии за различни аспекти от навлизането на изкуствения интелект във все повече сфери на живота. Футуролозите предричат, че истинската опасност за човечеството ще настъпи, когато се стигне до тъй нар. Общ изкуствен интелект - т.е. когато алгоритмите започнат сами да създават алгоритми и да общуват помежду си без човешко посредничество.

Другите две свързани области, които пораждат най-много тревоги и страхове, са свързани с възможността за генетично манипулиране, като и бъдещето на човечеството в космоса.

Всички тези теми налагат преформулирането на екзистенциалните въпроси в нов контекст и подчертават ролята на философията в търсенето на решения за бъдещето.

Част от търсенето на подобни решения е поредицата семинари "Етика и бъдеще" на секция "Етически изследвания" към Института по философия и социология към БАН.

Темата на четвъртия научен семинар от проекта е "Бъдещето на изкуствения интелект и космоцентричната етика", организиран от Института по философия и социология към БАН. Събитието е отворено за изследователи, практици и представители на различни заинтересовани страни, имащи отношение по темата. Семинарът ще се проведе на 3 май в зала № 2 в Ректората на СУ "Св. Климент Охридски". Основен лектор ще проф. ем. дфн Веселин Петров.

Проект "Етика и бъдеще" има за цел да разкрие значението, което етиката има при легитимирането на различните пътища към бъдещето на човечеството – т.нар. "политики за бъдеще". Проектът предвижда провеждането на поредица научни семинари с мултидисциплинарен характер и изразен етически фокус.

Чуйте повече за семинара от проф. д.н. Стоян Ставру, ръководител секция "Етически изследвания".


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна