Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Гласът на колелетата": Изложба показва епохата на автобусите "Чавдар" (видео)

| обновено на 30.05.23 в 09:44

В рамките на Международния ден на музеите Ботевград отбеляза събитието с изложбата "Гласът на колелетата", посветена на иконичните автобуси "Чавдар". Изложбата, създадена от екипа на местния музей, представя богат снимков и документален материал, макети на автобусите и рол-банери.

Вдъхновена от книгата на Иван Колев – "Автобусите на Ботевград", тя разкрива историята на тези автобуси, започвайки от работилницата на Рачо Джамбов в началото на XX век, през преходните години и национализацията, до създаването и възхода на завода "Чавдар".

"Гласът на колелетата" пресъздава историята на автобусите "Чавдар" и отразява значението им за града Ботевград. Изложбата предлага на посетителите вълнуващ поглед върху едно емблематично производство, което е оформило и променило градската среда и живота на хората в региона.

Директорката на музея Рени Петрова изрази в ефира на “Нашият ден“ удовлетворение от факта, че изложбата  представя нещо толкова емблематично и характерно за града. Тя посочи, че през последните 80 години в Ботевград се произвеждат автобуси и събитието е резултат от сериозния труд на екипа на музея. Експозицията има мобилен характер, та ще пътува, за да достигне до по-широка аудитория. В Ботевград изложбата ще остане до 15 юни. Следващата дестинация е Историческият музей в Правец. 

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: facebook/groups/Darian Georgiev
По публикацията работи: Зоя Димитрова