Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект разказва историите на жени, родили преди 18-годишна възраст

Снимка: Алами/Ройтерс

Проектът "Млади майки" на "People of Sofia" разказва историите на жени, които са родили под 18-годишна възраст, както и на специалистите, занимаващи се с темата за ранна бременност, и на тези, които оказват помощ и подкрепа. 

"Отвъд това, което се вижда от снимките и интервютата, аз виждам тяхната огромна любов към техните деца. Те осъзнават, че са направили грешка да родят толкова млади, но въпреки това тази любов към децата им се усеща много силно". Това сподели пред БНР авторът на проекта - фотографът Вихрен Георгиев. 

Той посочи, че в проекта са представени 8 жени. По думите му целта не е да се "сочи някой с пръст", а тези момичета да станат видими - да разкажем как живеят, как се справят, какви са им трудностите. Представените момичета са добрите примери - те са подкрепени от партньорите си, от семействата си и от общността, отбеляза Георгиев.

"Показаните момичета в проекта не са само ромски момичета, има и български момичета. Феноменът "деца раждат деца" не е етнически, а е феномен на бедността и липсата на друга перспектива", уточни в предаването "Хоризонт до обед" Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве. Тя посочи, че работят в посока на превенция и намаляване на ранното отпадане от училище:

"Отпадането от училище се случва, защото хората не виждат перспектива в образованието или виждат някаква друга реализация през семейството в ранна възраст и през раждането бързо след сватбата. През образованието, през добрите ролеви модели в общността може да се преодолеят тези нагласи и младите момичета да имат друго различно бъдеще".

По думите на д-р Стаменкова тенденцията е за намаляване на случаите на ранна бременност. Все пак не може да се отговори еднозначно, защото има различни обстоятелства и фактори, добави тя. По думите й тази работа изисква много търпение и време. 

Според Вихтен Геориев има потенциал за промяна на общественото мнение и стереотипите. Подкрепящото позитивно мнение беше повече от хейта, добави д-р Стаменкова. 

"Имаме нужда да изговаряме нещата. Ние не се разбираме, защото не се познаваме. Този проект направи така, че да се познаваме поне мъничко по-добре". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна