Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пламен Таушанов: Когато се гледа ТЕЛК, трябва да се гледа цялата здравна система

Д-р Цветан Дамянов: Около 90% от лекарите в ТЕЛК са над 70-годишни

Снимка: Архив

Около 90 процента от лекарите, работещи в ТЕЛК, са на възраст над 70 години. Това е и една от причините за бавното издаване на експертни решения в някои комисии у нас, каза в интервю за БНР д-р Цветан Дамянов, лекар в две от ТЕЛК комисиите в провинцията. Според него предложеният от здравното министерство принцип на случайно разпределение на хората за освидетелстване и гледането само на документи няма да сработи. 

"Човекът трябва да бъде прегледан, да бъде сравнен прегледа с медицинската документация и да се вземе правилното решение за неговата експертна оценка. Онлайн това няма да стане. Ние, работещите в тази система, които са все по-малко и по-малко хора, ще спрем да работим веднага и ще настане хаос в системата. Аз не съм съгласен да давам нещо и да се подписвам върху решение на някой, който не съм виждал, а се разписвам по една документация, която е издадена от други специалисти", обясни той. 

Заплащането също не е мотивиращо, добави д-р Дамянов. 

Запитан дали ще продължи да работи в ТЕЛК, ако реформата влезе в сила, той заяви категорично:

"Няма да работя по този начин. Може би всички колеги ще спрем да работим моментално и ще стане срив на системата. Онлайн няма да могат да се дават групи, защото те ще бъдат крайно неоснователни".

"Експертизата в страната трябва да бъде разгледана отначало. ТЕЛК-ът е едната част от експертизата, която дори не е най-важната", каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" адв. Пламен Таушанов - представител на пациентските организации в НЗОК. Според него този правилник не трябва да влиза в действие, преди да се обмислят много от въпросите

Той е на мнение, че експертизата не може да се случва дистанционно. Поставение срокове пък няма как да бъдат изпълнени. Според него НЕЛК няма право да връща решения. 

Таушанов посочи и друг проблем - над 50% от работещите в ТЕЛК са над 60-70-годишни. По думите му това не е привлекателна дейност. 

Когато се гледа ТЕЛК, трябва да се гледа цялата здравна система, категоричен е той. Според него е сбъркана системата. Таушанов смята, че това следва да бъде дефинирано, въпреки че са минали обсъжданията по правилника. 

Корупцията в ТЕЛК трябва да се премахне, а по темата се мълчи, отбеляза също адв. Пламен Таушанов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.