Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Маркова: Шефовете на служби не трябва да са неизвестни на дипломати и органи в ЕС и НАТО

Цвета Маркова
Снимка: Стопкадър, БНТ

"Шефовете на служби не би следвало да бъдат лица, съвършено неизвестни и на дипломатическия корпус, и на службите, органите в ЕС и НАТО. Когато говорим за съгласуване, като че ли е пропуснато това, че кариерното развитие на един служител, от която и да е служба, започва по възходящата спирала нагоре и всеки, който е номиниран за ръководител на служба, би трябвало да е вече известен на партньорските служби".

Това заяви пред БНР Цвета Маркова, бивш председател на Държавната комисия по сигурността на информацията, във връзка с изнесените записи от бившия депутат от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" Радостин Василев, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави. 

"Трябва да се съберат доказателства, че със знанието на премиера е извършено разпространяването на класифицирана информация от неговата съветничка. Ако няма такива, това ще си остане само твърдение. ... Това, че третото лице е чуждестранен гражданин, би могло да е отежняваща степен на деянието". 

Коментира в предаването "Нещо повече" Цвета Маркова и подчерта, че доказателствата следва да бъдат предоставени от тези, които твърдят за наличие на нарушение:

"От Римското право е известно, че един отрицателен факт не се доказва. Ако Весела Чернева (съветник на бившия премиер Кирил Петков - б.р.) твърди, че не е извършила това деяние, службите или прокуратурата следва да намерят доказателства, които да установяват това твърдение, че има разгласяване на информация.  Не са достатъчни докладни записки или справки, или писмени свидетелски показания на служителите на ДАНС. Това със сигурност няма да издържи в съда".

Тя беше категорична, че съветниците на премиера на страната нямат право да разпространяват никаква информация, още по-малко пък класифицирана:

"Министър-председателят има право да разпредели получения документ до някой от съветниците или до някоя Дирекция, която следва да изработи някакво становище, като с този акт се определя кръгът от лицата, които биха могли законно да имат достъп до този документ. Само тези лица и никакви други, извън този кръг, който е определил ръководителят на организационната единица, в случая - премиерът".

По думите на Цвета Маркова при втория казус - изпращане на извадка от секретен документ в интернет сайт - е по-лесно да бъде установено нарушението:

"Ще се направи техническа експертиза, която по безспорен начин ще установи кой какво е изпратил и къде. Субективният елемент за преценка дали има, или няма нерегламентиран достъп в този случай е сведен до минимум". 

Интервюто на Снежана Иванова с Цвета Маркова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна