Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се броят на туристите от Полша през това лято да достигне 460 хиляди

Самолет от Варшава със 173 пасажери е посрещнат на летище Бургас - 26 март 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Очаква се през тази година броят на полските туристи у нас да достигне нивата от 2019 година, а със записванията в последния момент дори да го надмине, прогнозира пред "Хоризонт" заместник министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя участва във втората двустранна българо-полска среща на експертите в туризма, която се проведе в София. 

Очаква се броят на туристите от Полша през това лято да достигне около 460 хиляди, през миналата година те са били над 380 хиляди, като през летищата Варна и Бургас са отчетени над 501 хиляди пътници от Полша.

За Полша България е по-скоро страна за семеен туризъм, каза заместник-министър Ирена Георгиева. Аташето по туризъм на България в Полша Николай Костов уточни какъв е техният профил:

"Млади семейства на възраст от 25 до 45 години с две и повече деца, които търсят почивка в хотели с категория 4 и 5 звезди, с ол инклузив, най-често на първа линия в големите комплекси". 

Заедно с това полските туристи имат интерес и към специализираните видове – културно-исторически, СПА, планински и винено-кулинарен туризъм. Заместник-министър Ирена Георгиева заяви, че полският пазар има голям потенциал за развитие: "Северната част на Полша е една все още неовладяна територия и си заслужава да се работи и в тази посока".

Накъде се насочват усилията за привличане на туристи от Полша според Николай Костов: "В посока повишаване на качеството на продукта в България, а не борбата за туристи и сваляне на цени с цел увеличаване -  неконтролируемо, на туристопотока".  


Анджей Гут-Мостови - държавен секретар в Министерството на спорта и туризма на Република Полша, отбеляза създаденото добро сътрудничество с България в сектора и допълни:


"Българското участие на различни панаири, както и в полските медии в последните години е изключително активно, което допринася за популяризацията на България. От нашата страна, разбира се, бихме искали засилване на полското медийно присъствие в България с цел реклама на полския туризъм за българските посетители."


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени