Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Севиля отново е господарят на Лига Европа, на финала победи Рома след дузпи

Севиля триумфира в Лига Европа за седми път
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският Севиля спечели за седми път трофея в турнира Лига Европа и триумфира на финала в Будапеща срещу италианския Рома.
След 120 минути битка с продължения и равенство 1:1, при изпълнението на дузпи андалусийците бяха по-точни и реализираха 4 пъти, срещу само едно точно изпълнение на Рома.

Срещата се игра на "Пушкаш Арена" в унгарската столица Будапеща пред 61 476 зрители.

Първият гол в мача бе за хората на Жозе Моуриньо.  

В 35-ата минута Брайън Кристанте и Иван Ракитич влязоха в единоборство в средата на терена, а хърватинът поиска фал. Такъв не бе отсъден, а Джанлука Манчини изведе страхотно Дибала, който с премерен изстрел с левия крак преодоля Буну за 1:0 в полза на Рома.

В дългото добавено време на първото полувреме Иван Ракитич от средна дистанция намери левия стълб на вратата на Рома.

Испанците изравниха резултата в 55-ата минута. Те подеха атака отдясно, където беше Хесус Навас. Капитанът на Севиля центрира, опитвайки се да намери Ен-Несири, но Джанлука Манчини засече нелепо топката във вратата и резултатът стана 1:1.

Невероятно меле се изви в 67-ата минута пред вратата на Севиля, но първо вратарят Ясин Буну, а после и защитниците успяха да избият топката.

В 76-ата минута английският съдия Антъни Тейлър първоначално отсъди дузпа в полза на Севиля, но после я отмени след преглед с ВАР. 

В 81-ата минута италианският тим имаше сериозни основания да претендира за дузпа, защото топката срещна ръката на Фернандо в наказателното поле. Но реферът, без да прегледа с ВАР, обяви, че ръката е до тялото.

В последната минута на добавенето време към редовното Севиля бе близо до отбелязването на победен гол, но също не успя и се стигна до продължения.

И на продълженията бе дадено 12-минутно добавено време, но и в тях двата отбора не си отбелязаха нов гол и не излъчиха победител. Така се стигна до изпълнение на дузпи.

При тях Севиля триумфира с 4:1 и грабна трофея за седми път.

По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна