Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър удължава пребиваването в хотели на украински бежанци от уязвимите групи

Хотел в Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац, БНР

Правителството на Кипър разширява политиката си за подкрепа на украински бежанци, като удължава пребиваването в хотели на уязвимите групи от тях след 1 юни. Според обявения търг за осигуряване на временно настаняване от началото на месеца е възможно да са необходими допълнително около 300 стаи в хотели и други туристически места.

Украинските бежанци от уязвимите групи, каквито са семейства над 65-годишна възраст, самотни родители с деца под 12 години и хора с увреждания, ще продължат да живеят в хотели и след 1 юни, заяви заместник-министърът на социалните грижи Марилена Евангелу.

Тази политика важи както за тези от тях, които в момента са в Кипър, така и за тези, които ще пристигнат в страната след тази дата, уточни тя.

Удължаването на срока за настаняване на хората от уязвимите групи е договорено след консултации с посолството на Украйна в Никозия.

Според взетото през февруари политическо решение украинските бежанци, настанени в хотели от миналата година, до 31 май трябваше да си намерят друго жилище.

Напускащите имат право да получат от социалните служби субсидия за наем.

Представители на компетентните органи провежат срещи и информират подробно пристигналите от Украйна за техните права и възможности за работа и бизнес, получаване на различни социални помощи и обезщетения, съобщиха от социалното министерство. Целта е да се улесни тяхната интеграция в кипърското общество.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна