Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Файненшъл таймс": ЕС планира четиригодишна финансова подкрепа за Украйна

Снимка: Алами/Ройтерс

Брюксел работи върху четиригодишен финансов план за Украйна на стойност десетки милиарди евро, тъй като ЕС се стреми да постави подкрепата си за разкъсваната от война страна на по-стабилна и предвидима основа, съобщава "Файненшъл таймс", цитирайки дипломати и официални служители на съюза.

Новият подход на Европейската комисия следва критиките от страна на съюзниците през миналата година за случайната и непредвидима финансова подкрепа на ЕС за Киев, където публичните финанси са под огромно напрежение поради войната. Комисията започна работа по предложение, което ще помогне за покриване на нуждите на страната не само през следващата година, но и до 2027 г., посочват източниците на финансовото издание.

Поддръжниците на плана, който все още трябва да бъде уточнен, посочват, че той ще осигури на Киев повече предвидимост и сигурност във финансите. Освен това има за цел да насърчи други съюзници, като САЩ и Обединеното кралство, да направят подобни дългосрочни обещания.

Към февруари САЩ обещаха повече от 26 млрд. долара икономическа подкрепа, докато Обединеното кралство се анагажира да похарчи 2,5 млрд. паунда, с още по-големи количества военна помощ, според институтът Кил.

Ако предложението на ЕК получи одобрението на всички държави членки, което едва ли ще бъде лесно, средствата ще могат да бъдат използвани за обща бюджетна подкрепа на Украйна, разширявайки настоящия пакет от макрофинансова помощ на ЕС на стойност 18 млрд. долара за тази година. Но фондовете на ЕС също така могат да бъдат използвани, за да помогнат на Украйна да плати за първостепенните нужди, свързани с непосредственото възстановяване, оценени на 14 млрд. долара само за тази година.

Финансовият план, който може да доведе до емитиране на нов дълг от името на Европейската комисия, идва на фона на преглед на многогодишния бюджет на ЕС, който е за периода от 2021 г. до 2027 г. и е силно изчерпан от войната и свързания с нея приток на бежанци, както и в резултат на високата инфлация, отбелязва "Файненшъл таймс".

Предложенията на Комисията все още се изготвят, но могат да бъдат готови още този месец, потенциално преди конференцията за възстановяване на Украйна, планирана в Лондон на 21-22 юни.

Цитираните от "Файненшъл таймс" източници се надяват, че като излезе с по-дългосрочно финансиране, ЕС може да насърчи САЩ да предложат своя собствена многогодишна финансова помощ. Това е особен повод за загриженост, като се има предвид нарастващата несигурност на политическата среда във Вашингтон, тъй като наближават президентските избори през следващата година и части от Републиканската партия започват да се притесняват от мащаба на помощта на САЩ за Украйна.

Включените суми все още не са финализирани от Комисията, която отказа коментар пред финансово издание. Финансовият пакет ще бъде свързан с продължаващи изисквания за реформи, както и с контрол, за да се гарантира, че средствата се изразходват добре.

Ще бъде обаче предизвикателство да се накарат държавите членки на ЕС единодушно да одобрят подобно 4-годишно финансиране, особено след като Унгария вече блокира временно предишни кръгове на финансиране за Украйна като част от тактиката на премиера Виктор Орбан в опит да отключи милиарди евро замразени средства на ЕС за собствената си страна.

"Нуждите на Украйна са сериозни и те се нуждаят от повече уверения", каза един от служителите, информиран за предложението. "Ще бъде голяма битка с държавите членки, но все още има голямо желание да се помогне на Украйна", добави той пред финансово издание.

През март Международният валутен фонд заяви, че предоставя разширено финансиране от 15,6 млрд. долара на Украйна, което ще продължи 48 месеца, като част от подновените усилия да постави финансите на Киев на по-сигурна основа. Украйна посочи, че нуждите й от финансиране през следващата година може да са толкова големи, колкото и през настоящата 2023 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна