Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди друго освен отвращение

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев каза, че оповестените „срамни“ записи от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ разклащат доверието и европейската перспектива на България. Той коментира разговорите между парламентарните групи на "Продължаваме Промяната - Демократична България" и ГЕРБ - СДС за съставяне на правителство с втория мандат преди участието си в срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова:  

“Тези събития ни отдалечават с огромни крачки от Европа като ценности и морал. Всъщност, тези записи пометоха миловидната евроатлантическа фасада и разкриха озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм; като заявка за тежки закононарушения за чистки, подписани с кръв, за погром в институциите, за държавна измяна. И разбира се, това всичкото дискредитира и европейски лидери. Това е позор, който се изля върху лицето на нашата страна. Пометоха се за една нощ едногодишни усилия и осезаеми постижения - за Шенген, за задълбочаване на европейската интеграция. Сега ще ни трябват време и много усилия, за да върнем страната устойчиво в нейния европейски курс. Винаги съм заявявал, че България трябва да има редовно правителство, но и твърдя, че то трябва да бъде нормално, да почива на ясни демократични принципи и най-вече да работи за България. Не очаквам целувката между Борисов и Петков да роди нещо друго, освен отвращение, а то не води до доверие и до устойчиви решения”. 

За участие в Срещата на върха са поканени 47 държавни и правителствени ръководители, председателите на Европейския съвет, на Европейската комисия и на Европейския парламент, които ще дискутират въпросите, свързани с повишаване на енергийната сигурност, инфраструктурата и свързаността. 
Президентът с молдовската си колежа Мая Санду в Кишинев, 1 юни 2023 г./БГНЕС

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна