Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Голямата цел е ГЕРБ да се превърне във фактор с международна тежест в Балканския регион"

Стойчо Стойчев: Нагласата за общо управление я има отдавна у лидерите на ГЕРБ и ПП-ДБ

"Гешев е нещото, което ГЕРБ дават като курбан, за да стане тази обща работа"

Доц. Стойчо Стойчев
Снимка: Личен архив

"Нагласата за общо управление съществува отдавна поне на лидерско равнище в ГЕРБ и ПП-ДБ. Причините за всички тези отлагания и драматургия са начинът, по който трябва това да се покаже на избирателите, най-вече на "Продължаваме промяната". 

Това каза пред БНР политологът доц. Стойчо Стойчев, университетски преподавател. Той припомни, че още предложението на Асен Василев (съпредседател на ПП - б.р.) за ротационно председателство на Народното събрание е било ясен знак, че "ПП явно е тръгнала по някакъв курс на сътрудничество с ГЕРБ и двете партии няма взаимно да се унищожават":

"После това се затвърди от онази "атомна бомба", която Мария Габриел хвърли с искането за отстраняване на главния прокурор. Иван Гешев е нещото, което ГЕРБ дават като курбан, за да стане тази обща работа. То е толкова голямо и силно, че не може да бъде дадено просто ей така, без да са сигурни в партията, че отсрещната страна ще приеме офертата". 

Според него онлайн заседанието, запис от което разпространи Радостин Василев, е било "събитие", с което съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев е трябвало "да продадат на съпартийците си идеята за общо управление с ГЕРБ"

Доц. Стойчо Стойчев изказа мнение, че постигнатото обединение на ГЕРБ с ПП-ДБ "ще постави Бойко Борисов на равна нога със световната либерално-демократична общност":

"Не става въпрос за изпиране на имидж, а за далеч по-голяма амбиция и цел - ГЕРБ да се превърне във фактор, включително с международна тежест в Балканския регион. За ГЕРБ участието в управлението е ползотворно само за себе си. Петков и Василев не осъзнават, че за Борисов е важно да е в управлението, дори без министри в него". 

По думите на политолога формирането на парламентарно мнозинство ще накара само в рамките на месец Румен Радев да отстъпи водещата си роля в институционално отношение.

Политологът подчерта, че "Възраждане" няма капацитетът, за да свали с протести бъдещото правителство:

"Протестният потенциал в момента е в бъдещото управляващо мнозинство - в ПП-ДБ".

Интервюто на Диана Янкулова с доц. Стойчо Стойчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна