Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бюджетната комисия одобри на първо четене удължаване на бюджет 2022

| обновено на 01.06.23 в 18:55
Снимка: БГНЕС

Депутатите от бюджетната комисия в парламента одобриха на първо четене допълнително удължаване на Бюджет 2022-ра до приемането на финансова рамка за тази година. Те подкрепиха единодушно законопроекта за удължаване на т.нар. удължителен закон и допълнително решение за приходите и разходите в условия без редовен бюджет.

Най-много въпроси предизвика предложението да се вдигне забраната за използване на средства от единната сметка във фискалния резерв, което съществува в действащите текстове за миналата година и според финансовото министерство е в нарушение на Закона за публичните финанси.

След дискусия депутатите стигнаха до извода, че между първо и второ четене ще поставят по-нисък лимит от най-вероятно 4,5 милиарда лева, за да се гарантира, че няма да се използват средствата от Сребърния фонд. В него има 3,7 милиарда лева. Министър Росица Велкова потвърди, че финансовото министерство би съдействало за подобно решение, но и че останалият ресурс от фискалния резерв може да се окаже необходим:

"Това, че към 31 май сме на 0,6% от БВП на дефицит или 1,2 млрд. лева и следва да имаме предвид, че от 1 юли започва изплащането на пенсии, които ще бъдат индексирани с 12%, което в юли месец разходът автоматично ще започне да е много по-висок от тези разходи, които сега правим".

Тази година предстоят 4,1 милиарда лева плащания по европроекти от стария програмен период и 1,3 милиарда лева по Плана за възстановяване, обяви Велкова и обясни защо министерството предлага приоритизиране на разходи, ако се стигне до необходимост от такова:

"Няма право на нов дълг. Ако останат и не се приеме отпадането на параграф 15, с който се освобождават средствата от фискалния резерв, ние неминуемо ще влезем в даден момент на приоритизиране на разходите и няма да можем да изплащаме всичко".

Настоящият удължителен закон изтича на 10 юни. 


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.