Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България

| обновено на 02.06.23 в 16:13
Всенародно поклонение Околчица
Снимка: Ива Антонова, архив

Отбелязваме Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Във Врачанския Балкан, където преди 147 години е убит гениалният поет и революционер, се проведе традиционното всенародно поклонение край величествения паметник на връх Околчица.

В поклонението участва и министър-председателят Гълъб Донев. Той прие почетния караул в подножието на върха и поднесе венец пред паметника на връх Околчица: "Революционерът Ботев ни задължава да сме негови достойни наследници, за които истината, свободата и справедливостта са ежедневна битка, в която ежедневието е немислимо. Живеем в кресливо време, в което  трудно различаваме истината от лъжите, затова нека замълчим, за да чуем завета на Ботев  и загиналите за свободна и независима България. Поклон пред паметта на героите!" - каза премиерът в словото си.

Всенародното поклонение започна с молебен за България, отслужен от врачанския митрополит Григорий, прозвучаха слова и Ботеви стихове. В церемонията участват и част от 1500-те походници, които през последните пет дни преминаха по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица.

Традиционно историческият връх събира хиляди родолюбиви българи.

"Винаги съм ходил на Околчица с едно чувство на гордост и на преклонение пред подвига не само на Ботев, а и на всички тези млади момчета, които са тръгнали към този връх. Дано в 12 часа на 2 юни, когато засвирят сирените, всички да спрем и да помислим за малко."

В Калофер, родният град на Христо Ботев, се състоя митинг поклонение. Преди церемонията от Националния музей "Христо Ботев" с военни почести беше изнесено знамето на Ботевата чета. Точно в 12:00 часа пред мемориалния комплекс "Христо Ботев" с минутата мълчание беше отдадена почит на героите, загинали за свободата на България.

В София по случай 147-годишнината от гибелта на Христо Ботев и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България, ученици от столични училища се включиха в ритуално четене на стихотворенията от сборника "Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова" на паметника на Васил Левски в столицата.

Първият етап от четенето започна в 11:00 часа и приключи преди сирените в 12:00 часа, а след заглъхването на сирените, ученици, учители, училищни директори и граждани в хор прочетоха Ботевото стихотворение "Хаджи Димитър".

Събитието е достъпно в платформата YouTube.

По публикацията работиха: Николай Петров, Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна