Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международно изкачване на връх Руй

Снимка: Трънско туристическо дружество

Традиционното международно изкачване на най-високия връх в Трънско - Руй ще се проведе на 24 юни. Върхът е висок 1706 метра. Той е граничен, поради което е необходимо желаещите да го изкачат да изпратят уведомление до Гранична полиция, припомнят от Трънското туристическо дружество.

Ежегодно туристи от България и Сърбия изкачат първенеца на Трънско от двете страни на границата. Тази година организираното изкачване от българска страна ще е по пътеката от село Ломница. Разстоянието е около 8 км в една посока, с 1000 м положителна денивелация. Маршрутът преминава през хижа „Руй” и връх Орловец, след което продържава по билото до връх Руй. Пътеки има и от селата Зелениград и Забел, но по тях няма да има водачи от Трънското туристическо дружество. 

Проявата е съвместна инициатива на общините Трън и сръбската Бабушница и на туристическите дружества и ежегодно набира все по-голяма популярност. През годините в изкачванията на върха са се включвали както туристи от България и Сърбия, така и туристи от други държави.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна