Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На финала е изграждането на първия православен храм в столичния кв. "Изгрев"

Делян Георгиев дава всичко от себе си за развитието на столичния район "Изгрев"

На финала е изграждането на първия православен храм в район "Изгрев", който ще носи името "Свети Пимен Зографски".

Това е една много голяма мечта на жителите на квартала.

"От началото на мандата, заедно с църковното настоятелство, започнахме да строим нашата първа църква. Слава Богу, тя вече е построена на груб строеж. Поставихме прозорците, които са много красиви, с витраж, дървен стъклопакет и започваме измазването и, дай Боже, изографията, до края на лятото", коментира пред БНР д-р Делян Георгиев, кмет на столичния район "Изгрев".


Храмът се гради с дарения. Разчита се на щедростта на всеки един човек, който иска да помогне:

"През годините много граждани от нашия район, и не само, направиха своите дарения за църквата. Бизнесът от район "Изгрев" много ни помогна, за да стигнем дотук. Защото действително за изграждането на църкви и манастири, знаете, няма държавни и общински дотации. Но всички се справихме. Църквата не е малка. Тя е доста, бих казал, голяма за квартална църква и ще бъде една от най-красивите църкви в София."


Най-важното за д-р Георгиев е работата за хората в квартала, които искат да го направят едно по-добро място за живеене.

"Постарахме се действително да направим максималното, което ни позволява рамката, в която сме поставени. Нашата администрация в "Изгрев" е съставена предимно от местни хора, което винаги има значение. Те милеят за района, те се интересуват, те го познават. Дават всичко от себе си, за да направим "Изгрев" едно по-добро място за живот и аз действително считам, че на този етап сякаш се получава. Строим в момента детски градини. Нашият район е с най-голямото разширение на детските градини от цяла София. Три разширения на детски градини, две чисто нови детски градини строим, което не е правено от основаването на района през 70-те години на миналия век до сега. Това не е никак малко. Направихме няколко вътрешно-квартални парка, едни запуснати междублокови пространства се превърнаха в хубави места за отдих, с нови детски съоръжения, алеи, осветление, пейки. Аз считам, че това е работата на всеки един кмет - да дава всичко от себе си и да постига максималното".

Цялото интервю с д-р Георгиев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна